sbirka starozitnych telefonu Tesla bakelit staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Starožitný telefon Tesla 5 FP 120 00.

Telefonní přístroj telefon Tesla typ „K“.

Zajímavostí tohoto telefonu, poměrně neobvyklou, je plastický znak firmy Tesla vylisovaný na vidlici a převlečné matici mluvítka.

Přestože byl telefon vyroben počátkem 50. let, pravděpodobně nebyl vůbec, nebo jen minimálně používaný. Sluchátko i horní kryt přístroje bylo ve vynikajícím stavu, se zachovalým mramorováním pro bakelit typickým.

Dochovala se také originální textilní mikrotelefonní šňůra a dokonce i gumové nožičky byly velmi dobré kondici.

Dalším dochovaným originálním kouskem byla páska s diagramem ze zapisovače impulsů s datem 9. 10. 1953, zastrčená pod montážním základem číselnice.

Vzhledem ke skvělému stavu vnějších částí telefonního přístroje nebylo nutné bakelit renovovat, proběhly jen drobné kosmetické úpravy.

Důkladné čištění, oprava a seřízení vnitřních částí bylo samozřejmě nezbytné, protože telefon nebyl funkční. Chybějící přívodní šňůru jsme nahradili dobovou replikou, nová je také příchytka šňůr uvnitř přístroje.

A nakonec, protože číselnice je již vyčištěná a seřízená, ještě novou pásku ze zapisovače impulsů z roku 2018.

4 komentáře

  • Marek

    Dobrý den. Krásný telefon 🙂 Musím říct, že ho taky mám, i když přívodní i sluchátková šňůra je už bohužel vyměněná. Nicméně „vnitřek“ je podle mne původní. Chci se zeptat, jakým způsobem (el. zdrojem DC 12 V ?) rozezním zvonek tohoto telefonu? Nechci jej používat ke klasickému telefonování, ale „jen“ jako zvonek, resp. alarm. Předem děkuji za odpověď.

    • Miltika

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
      Zvonek je na střídavý proud, zdroj AC alespoň 24 V (může být i více, až 75 V). Připojuje se na a-b dráty telefonu. Zvonek bude zvonit při zavěšeném telefonu.
      Přeji pěkný den a úspěšné zprovoznění alarmu.

    • Miltika

      Dobrý večer. Zapisovač impulsů je součástí naší sbírky. Dostala jsem ho letos jako dárek k narozeninám. Co krásnějšího si už žena může k narozeninám přát:)?

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.