decoupage obrazek sololit navod1
DECOUPAGE

Decoupage obrázek návod.

Krásný vintage obrázek do kuchyně si můžete sami vyrobit pomocí ubrouskové techniky.

Materiál:

Ubrousek na decoupage

Sololak

Řetízek a dva kroužky

Lepidlo a lak na decoupage dva v jednom

Pomůcky:

Štětec s jemným vlasem

Lámací nůž nebo nůžky

Žehlička

Pokud budete chtít lepit ubrousek na tmavší, nelakovanou stranu sololaku a natřít i hrany destičky tak ještě:

Akrylové barvy

Smirkový papír na dřevo P 180

Smirkový papír na dřevo P 400, nebo jemná brusná houbička

Příprava podkladu.

Pokud chcete obrázek světlejší než je na úvodní fotografii, můžete ubrousek lepit na bílou, lakovanou stranu destičky a tento krok přeskočit.

Mně osobně se líbí vintage styl a mírné nepravidelnosti v barvě podkladu. Bílá barva sololaku mi přijde poněkud ostrá, a proto jsem ubrousek lepila na rubovou stranu destičky. Ta je ovšem příliš tmavá a je potřeba ji natřít světlou akrylovou barvou, jinak by motiv ubrousku nebyl skoro vůbec vidět. Takže jdeme na to.

Tmavší stranu sololaku natřete světlou akrylovou barvou a nechte zaschnout. Povrch destičky přebruste smirkovým papírem P 180. Suchým hadříkem otřete prach. Natřete druhou vrstvu barvy a počkejte, až barva zcela zaschne. Pokud jste spokojeni s barvou podkladu, můžete pokračovat dalším krokem. Pokud se Vám zdá podklad nestejnoměrně barevný, nebo chcete mít barvu sytější, naneste ještě jednu vrstvu akrylové barvy.

Úprava barvy hran obrázku.

Původní barva hrany sololaku je světle hnědá. Pokud se Vám líbí a ladí ke stylu a motivu ubrousku, natřete hrany lakem (lepidlo a lak na decoupage dva v jednom). Po zaschnutí přebruste a vyhlaďte hrany smirkovým papírem P 180.

Pokud chcete hrany obrázku v jiné barvě, než je původní, natřete je vybraným odstínem. Já jsem použila tmavě hnědou. Po zaschnutí barvy budou hrany drsné, vyhlaďte je smirkovým papírem P 180.

Lepení ubrousku.

Větší motivy z ubrousku, jako je tento obrázek, doporučuji předem zafixovat žehličkou. Natřete sololakovou destičku lepidlem (lepidlo a lak na decoupage dva v jednom) a nechte úplně zaschnout. Oddělte vrchní stranu ubrousku, přiložte a přes pečící papír zažehlete. Zkontrolujte po celém obvodu, zda jsou okraje ubrousku zafixované. Pokud ne, přežehlete je znovu.

Když zažehlený ubrousek vystydne, můžete začít s lepením. Měkkým štětcem postupně přetírejte ubrousek od středu k okrajům. Pokud se na ubrousku dělají vlnky, vyhlaďte je štětcem, nebo opatrně prstem. Nechte lepidlo zaschnout.

Přečnívající části ubrousku po obvodu obrázku odřízněte nožem, nebo odstřihněte. Otvory pro zavěšení prořízněte a přebytečné kousky ubrousku nožem odstraňte.

Lakování obrázku.

Postupně natřete 3 tenké vrstvy laku (lepidlo a lak na decoupage dva v jednom) a každou nechte úplně zaschnout. Lak naneste na obrázek i na hrany destičky.

Použijte smirkový papír P 400, nebo jemnou brusnou houbičku a opatrně vyhlaďte nerovnosti na hranách i obrázku.

Natřete obrázek i hrany poslední vrstvou laku a nechte zcela zaschnout.

Dokončení.

Navlékněte kroužky do otvorů v obrázku a připevněte řetízek.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.