recept zakusky ke kave
RECEPTY

Jak jsem nepekla makrónky.

Koláče, buchty, nebo bábovku peču pravidelně tak jednou za týden. Obvykle o víkendu, aby bylo něco sladkého k zakousnutí a ke kafíčku.

Většinou si vyberu některý z osvědčených receptů. Nemusím se bát, že těsto nevykyne, slije se, nebo nepůjde rozválet. Prostě buchta se povede, výsledek zaručen. V zápisníku mám hodně receptů, ale přece jen pořád dokola ty stejné moučníky, to přece nejde. A tak přichází čas experimentů a hledání receptů nových. Ve starých kuchařkách, v notýsku po babičce, nebo na internetu. A právě na netu jsem nedávno narazila na makrónky. Plno receptů a rad, jak je udělat, aby se to povedlo. Ano, udělám makrónky, jsou krásné, barevné, můžou se plnit marmeládou, krémem, …. skvělý nápad.Brouzdám a hledám nejlepší recept. Přečtu úplně všechny diskuse i komentáře. Zda plechem s připravenými makrónkami před pečením klepat, nebo neklepat. Jestli mají být bílky z lednice, nebo pokojové teploty. Jak hustý má být sníh, jak dlouho makrónky nechat oschnout a při jaké teplotě péct. Makrónky jsou původem z Francie, tak ještě kouknu na nějaké zahraniční stránky. Asi po 2 hodinách jsem spokojená s teoretickou přípravou a do seznamu na nákup zapisuji mandlovou moučku a mascarpone na náplň. Večer nadšeně vyprávím svému muži, jaký nás o víkendu čeká kulinářský zážitek a on na to: „To bude z bílků? Takže něco jako pusinky? Ty já moc rád nemám, to mi asi nebude moc chutnat.“ A bylo po makrónkách.

Z nákupního seznamu škrtám ingredience na francouzské zákusky, takže žádné shánění mandlové moučky a nakoupím jen to, co obvykle. A nic péct nebudu!

Nepečení mi vydrželo jen jeden den. Čas na experimenty je prostě tady, s tím nic nenadělám. Tak bude něco jiného, někde mám recept od kamarádky na takový zvláštní malý bochánky. Jo, to jsou ty francouzský sušenky, tady na papírku vloženém v kuchařce. Jenže nemám mandle ani vanilkový extrakt. A taky mám málo čokolády. Zato mám sušené brusinky, kandovanou pomerančovou kůru, kokos a lískové oříšky. Skvělé, bude to parádní experiment!

Sušenky se povedly, postup je snadný, rychlý a hlavně jsou moc dobré. Ale vůbec to nejsou sušenky, nejsou ani suché ani drobivé. Navrch jsou pevné a uvnitř měkké. Nebojte se, určitě se Vám z nich nebude prášit od pusy.

Pokud je uskladníte v uzavřené nádobě, vydrží Vám i několik dní a pořád budou dobré. Ale kolik dní přesně, to fakt nevím. U nás totiž nejpozději do 3 dní zmizí. Příště udělám více dávek a tuto důležitou informaci doplním.

Francouzské bochánky rychlé.

Příprava: 20 minut

Pečení: 12 minut

Rozpis je na cca 20-25 ks akorát na 1 plech.

———————-

125 g hladké mouky

50 g moučkového cukru

1 kávová lžička prášku do pečiva

60 g másla nebo tuku

1 vejce

50 g lískových oříšků

nebo 50 g kandované pomerančové kůry

nebo 50 g sušených brusinek

nebo 50 g čokolády

nebo 50 g kokosu a 25 g čokolády

nebo 50 g hrozinek

moučkový cukr na obalení

———————-

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, máslo a vejce. Vypracujeme pěkné hladké těsto, konzistence je jako křehké linecké.

Do těsta zapracujeme oříšky (nebo čokoládu, nebo něco jiného viz výše).

Těsto rozdělíme na 20 ks, nebo z těsta postupně odebíráme kousky a tvarujeme kuličky asi 2-3 cm v průměru.

Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem cca 12 minut při teplotě 180 °C. Doba pečení závisí na velikosti, takže raději párátkem zkontrolujeme, zda jsou již hotové.

Horké obalujeme v moučkovém cukru, ten udělá bochánkům krásně sametový povrch.

Kakaové želvy.

Příprava: 15 minut

Odležení: 4 hodiny

Pečení: 12-15 minut podle velikosti

Rozpis je na cca 20 ks akorát na 1 plech.

———————-

125 g hladké mouky

125 g krystalového cukru

½ kávové lžičky prášku do pečiva

40 g kakaa

60 ml oleje

2 vejce

1 kávová lžička vanilkového extraktu

moučkový cukr na obalení

———————-

Vymícháme cukr, kakao a olej. Pak postupně přidáme vejce, vanilkový extrakt a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Vypracované těsto necháme 4 hodiny odpočinout v lednici. Odpočinutí je nezbytné, těsto je řidší a ihned s ním není možné pracovat.

Pak z těsta rukou, nebo lžičkou odebíráme kousky a tvoříme kuličky cca 3 cm v průměru. Pokud se těsto moc lepí na ruce, vmíchejte ještě trošku mouky, ale opatrně. Toto těsto nemá být tak pevné, jako to z předchozího receptu. Takže mouky jen tolik, aby bylo možné těsto vytvarovat.

Kuličky obalíme v moučkovém cukru a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Než uděláte kuličky z celé dávky, tak ty první se trochu roztečou, to je v pořádku.

Pečeme cca 15 minut při teplotě 180 °C. Doba pečení závisí na velikosti, takže raději párátkem zkontrolujeme, zda jsou již hotové.

Vanilkový extrakt jsem napoprvé vynechala, neměla jsem ani vanilku, takže kakaové želvy byly jen s kakaem. Ale už brzo výrobu domácího vanilkového extraktu vyzkouším. Určitě Vám dám vědět, jak to dopadlo.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.