jak vyuzit stare noviny
PROJEKTY

Jak využít staré noviny, časopisy, noty a jiné tiskoviny.

Staré tiskoviny se dají použít na spoustu kreativních prací.

Staré noviny a časopisy, noty a stejně tak i staré knihy, kterým se pár stránek ztratilo v propadlišti času, je možno přetvořit v něco nového a zvláštního.

Ze starých novin můžete plést košíky, můžete jimi vytapetovat zeď, polepit papírové nebo dřevěné krabice, použít jako paspartu nebo podklad pod staré fotografie. Stránky z rozpadlých knih se hodí pro výrobu koláží, jsou krásné na stínítku lampy i na dvířkách skříňky, na rámu obrazu i na dřevěné bedýnce. Můžete použít malé kousky, nebo rovnou celé listy, na drobné předměty i na velké plochy. Zajímavý design písma spolu s krásnou patinou má pro mě osobně neodolatelné kouzlo. Trocha strohosti v pravidelných řádcích i přesně oddělených sloupcích a k tomu atmosféra dávných dob v zažloutlých listech i formě jazyka. Stejně tak noty a partitury. Hudba v písemné podobě, třeba nekompletní notové zápisy a zpěvníky se mohou stát obrazem, nebo neobvyklým dekoračním prvkem pro nejrůznější vlastnoručně vyrobené bytové dekorace.

Staré noviny, konkrétně inzertní přílohu, jsem použila na vytapetování vnitřní strany dvířek skříňky.

Stále se vracím ke staré, rozpadlé modlitební knížce, neboť půvab textu psaného švabachem mě inspiruje pro tvoření dalších dekorací.

Dřevěné rámečky ozdobené textem mají rohy zvýrazněné papírem bez potisku. Jsou vyrobené ze starších, použitých rámů.

Kolíčků na vzkazy a na zajištění sáčků s kořením není nikdy dost.

Malá srdíčka z překližky. Vypadají báječně zavěšená třeba na lustru, na kličce okna i na klíči ve dveřích.

Vánoční dekorace, dřevěné stromečky a kostky. Trocha decentní záře starozlaté patiny na stromečku a sněhových vločkách, které jsou ozdobou dřevěných kostek. Kostky jsou vytvořené ze starších, dětských hracích kostek.

Cínované ozdoby na svícny jsem vyráběla již loni. Ten druhý svícen jsem dělala jako dárek pro mamku, na přívěsku je fotka jejího tatínka.

Ve stejném duchu jsou nové  přívěsky s fotografiemi mých prababiček, z jedné strany podobenka a na druhé straně písmo.

Další dřevěné kostky, tentokrát pro dny všední, s písmem a s notami. Opět přetvořené z dětských kostek.

A velké kostky, navíc s koláží.

Další kousky zdobené koláží z not a textů. Velikonoční vajíčka doplněná jednobarevnou patinovanou kytičkou a vánoční koule se starozlatými hvězdičkami.

Plechové dózy na kávu nebo na čaj.

A trochu romantičtější verze s papírovou krajkou.

Dřevěné boxy ve dvou velikostech.

Nakonec plastový obal na květináč, původně červený. Spodní polovinu vnitřní strany nemá polepenou, protože běžný lak by nevydržel častý kontakt s vodou. Vložená kytička v květináči toto místo zcela zakryje.

A o vánočních dekoracích z papíru, včetně návodu, zase někdy příště.

Na „své noviny“ už čekají dveře do kotelny, další dvířka u skříňky, a krabičky na fotky. A ani těmi určitě s písmem a novinami ještě nekončím.

Dřevěné boxy, velikonoční vajíčka, kostky, dřevěné vánoční stromečky, kolíčky a dózy na kávu jsem připravila i pro Vás, jsou již v nabídce mého eshopu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.