renovace drevenych koliku na pradlo PROJEKTY
PROJEKTY,  RENOVACE, RECYKLACE, UPCYKLACE

Renovace starodávných kolíčků na prádlo.

Staré dřevěné kolíky na prádlo jako ze starých filmů budou drobnou vintage ozdobou do naší koupelny.

Dřevěné kolíčky jsem našla v garáži, ve staré kožené kabele. Byly zajímavé, neobvyklé a krásné, i přes svůj velmi omšelý vzhled.

Jako první samozřejmě čištění. V případě dřevěných kolíčků jsem ale nepoužila obvyklý šetrný způsob čištění starého zašlého dřeva. Jsou to kolíky na prádlo. Jsou udělané a zvyklé na to, že se potkají s vodou. Takže čistící a desinfekční prostředek, voda a kartáček. A důkladně jsem každý kolíček vydrhla. Pak jsem kolíky propláchla v čisté vodě. A protože posledních pár let bydlely zde,

tak aby byly doopravdy a úplně čisté, ještě jednou dokola.

Po důkladném vysušení (šlo to rychle, letošní léto je pro čističe starých kolíčků na prádlo více než příznivé) jsem kolíky přebrousila. Po namočení se totiž zvedla vlákna dřeva, a povrch byl nehezký a nepříjemný na omak.

Vyčištěné a vysušené dřevo samozřejmě zesvětlelo a ztratilo původní patinu. Vrátila jsem proto dřevěným kolíčkům jejich původní barvu patinovacím roztokem dle vlastní receptury. Na obrázku vlevo jsou dva kolíčky v původním, nálezovém stavu. Vpravo dva kolíky na prádlo vyčištěné, přebroušené a patinované.

Starých kolíků na prádlo mám celkem hodně a budou sloužit jako dekorace. Chtěla jsem proto mít kolíčky v různých barvách. Samozřejmě v takových barvách, které vytvoří slunce, déšť a čas. Prostě barvy starého zašlého dřeva. Pro inspiraci stačilo jen vyjít ven.

Na povrchovou úpravu starodávných dřevěných kolíčků jsem použila oleje a vosky na dřevo, bezbarvé i tónované.

Jsou krásné, jenom pár kousků svázaných provázkem

nebo všechny pohromadě, připravené na příští velké prádlo.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.