kynuty kolac
RECEPTY

Staré recepty – koláč bramborový podle Marjánky.

Skvělý recept, těsto je vláčné a nadýchané.

Pekla jsem koláč z hladké i polohrubé mouky, v obou případech byl výborný. Cukru 30 g, ale pokud na koláč použijeme hodně sladká povidla, nebo marmeládu, do těsta už žádný cukr není potřeba. Namísto omastku 30 g rozehřátého tuku. Osobně dávám přednost sušenému droždí, čerstvé mě několikrát zklamalo, asi nebylo až tak úplně čerstvé. Na tento koláč 14 g sušeného droždí (těsto s bramborami je těžší, potřebuje tedy trochu více, než je doporučené dávkování na sáčku). Mléko žádné, v originálním receptu je pouze na rozetření čerstvých kvasnic. Vypracované těsto kyne asi ½ hodiny, pak propracujeme a znovu necháme asi ½ hodiny kynout. Těsto rozdělíme na 2 části, obě rozválíme na obdélník. Plech vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem. Jednu část těsta dáme na plech a potřeme povidly, nebo marmeládou. Na koláč je potřeba asi ¼ l sklenička. Přikryjeme druhou částí těsta a pečeme při 180 °C cca 20 minut.

Vyzkoušela jsem koláč také s tvarohem, mákem i jablky. Byl dobrý, ale jedině povidla, nebo marmeláda spojí/slepí obě části těsta. Po jiné náplni horní část těsta klouže a nakrájený koláč nedrží pohromadě.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.