bakelitovy telefon Tesla T58 UB
staré TELEFONY - sbírka

Bakelitový telefon Tesla T 58 ÚB.

Telefonní přístroj Tesla T 58 systém ÚB (ústřední baterie).

Telefon Tesla T 58 systému ÚB jsme získali ve výborném stavu, tedy co se týká bakelitových částí. Bakelit na přístroji byl lesklý a se zachovalým mramorováním. Na mikrotelefonu byl bakelit mírně opoužívaný, ale bez zásadnějších poškození.

Naopak tomu bylo u kovových dílů telefonu Tesla T 58 ÚB, a jeho vnitřních součástek. Bylo nutné kompletně vše demontovat, většinu částí odrezit a vyčistit, a to včetně pérových svazků. Jedinou výjimkou byl pěkně zachovalý spodní kryt.

Bakelitový telefon Tesla T 58 systému ÚB v naší sbírce je nyní po renovaci a plně funkční.

Telefon Tesla T 58 ÚB je řešen stejně, jako automatický telefonní přístroj Tesla T 58. Hovorový transformátor, kondenzátor a odpor jsou zalité v bakelitovém výlisku.

Stejný je i horní kryt obou přístrojů. Jediným rozdílem je, že Tesla T 58 ÚB nemá číselnici, otvor pro ni je uzavřen víčkem s logem Tesla.

Telefonní síť systému ÚB má jedinou (ústřední) baterii, která je umístěna v ústředně. Tato baterie napájí telefonní přístroje všech účastníků v síti.

Spojování hovorů mezi účastníky zajišťuje spojovatelka na ústředně. Volající zvedne mikrotelefon (sluchátko) což v ústředně uvede v činnost návěst (např. rozsvícení žárovky), která informuje spojovatelku, že účastník volá. Spojovatelka se spojí s volajícím a poté ho propojí s požadovaným číslem. Ukončení hovoru (účastníci zavěsí) signalizuje ústředna spojovatelce opět návěstí.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.