starozitny fotoaparat Zeiss Ikon Box Tengor
stará TECHNIKA - sbírečky

Fotoaparát Zeiss Ikon Box Tengor.

Starožitný fotoaparát Baby Box Tengor 54/18 firmy  Zeiss Ikon A.G.,

jeden z prvních modelů z roku 1930.

Krásný a jednoduchý malý fotoaparát je vyrobený z kovu, potažený imitací kůže. Na přední straně je značka výrobce Zeiss Ikon, na zadní straně název modelu Box – Tengor. Fotoaparát má objektiv Goerz Frontar s jednou čočkou.

Průhledový hledáček se skládá ze dvou dílů.  Překlopný díl je na zadní části fotoaparátu, z přední strany se vysune drátěný rámeček.

Na pravé části fotoaparátu je spoušť závěrky, malá páčka se zasunuje svisle do drážky. V horní části, výše nad spouští, je výsuvný jazýček, kterým je možné nastavit čas expozice, resp. zvolit expozici krátkou či dlouhou (Bulb).

Uprostřed je západka s očkem. Po vytažení západky je možné otevřít fotoaparát pro vložení filmu.

Na pravé části fotoaparátu je také otočná klička na převíjení filmu. Pro přesné posunutí filmu slouží dvě kulatá okénka s ryskami krytá průhledným červeným plastem. Ta jsou umístěna na zadní části fotoaparátu.

Přestože jde o jednoduchý fotoaparát, má pod spouští také závit pro mechanickou kabelovou spoušť a na spodní a levé straně závit na stativ.

Závit je kompatibilní se současnými stativy.

Uvnitř je uveden typ filmu pro tento fotoaparát, tedy Zeiss Ikon Film A 8. Fotoaparát Zeiss Ikon Box Tengor pořizuje negativní snímky formátu 3 x 4 cm.

Fotoaparát je ve funkčním a velmi dobrém stavu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.