ketlovani navod PROJEKTY
PROJEKTY,  ŠPERKY, BIŽUTERIE

Náhrdelník pro starou dámu.

Návod na ketlovaný náhrdelník z korálků.

Torzo starého náhrdelníku z voskovek jsem našla v krabici s knoflíky. Podle „ošoupanosti“ většiny perliček to musel být hodně oblíbený a hodně nošený šperk. Bohužel nebyl kompletní, zapínání měl jen půlku, jehly se lámaly, takže mi zbyla vlastně jen hrst korálků v jakž takž slušném stavu. Tak akorát na náhrdelník pro starou dámu.

Na šperk jsem použila černé ketlovací jehly, líbí se mi kontrast s bílou perleťovou barvou voskovek a celkově starodávný vzhled hotového náhrdelníku.

Co tedy budeme na výrobu ketlovaného náhrdelníku potřebovat:

ketlovací jehly

štípací kleště

ketlovací kleště (kulaté čelisti)

ploché kleště (moje nejoblíbenější jsou tyto zahnuté)

korálky

pravítko (na odměření délky jehly)

dva spojovací kroužky, karabinu a protidíl (pokud bude náhrdelník se zapínáním)

Postup výroby ketlovaného náhrdelníku:

Korálek navlékneme na ketlovací jehlu. Těsně za korálkem ohneme jehlu do pravého úhlu a to směrem, kde je konec drátu v očku na druhé straně jehly. Jehlu tedy ohneme opačně, a také nové očko bude stočené opačně, než je na druhé straně. Očka budou stočená proti sobě, spoj a celý náhrdelník bude pevnější.

Ohnutou část jehly zkrátíme štípacími kleštěmi na 7 mm. To je délka potřebná pro vytvoření stejně velkého očka, jako je na ketlovacích jehlách (vyráběných v ČR).

Pomocí ketlovacích kleští začneme tvarovat očko. Stáčíme postupně, od konce drátu.

Zkontrolujeme, zda nové očko je pěkně v ose s tím původním. Pokud není (na prvním obrázku), kleštěmi poupravíme.

A pak vezmeme další jehlu a další korálek, a další jehlu, …… a tak dále, až máme připravené všechny korálky na výrobu šperku.

Mně ale ještě zbývá vymyslet, jak poskládám své korálky dohromady. Nemám totiž návrh, ani představu o tom, jak bude vypadat. Což by měl být první krok, ještě před tím, než začneme korálky „očkovat“. Já mám jen určitý počet korálků, ve dvou velikostech a ráda bych je použila všechny. Takže to musím nejdřív vyzkoušet a bude to náhrdelník „jak to vyjde“.

Můžeme tedy začít kompletovat, spojovat jednotlivé korálky k sobě.

Na prvním korálku pootevřeme, pomocí plochých kleští, jedno očko jehly. Otvíráme směrem do strany, nikoliv roztažením očka.  Tzn. vyhneme trochu do strany konec očka, mimo osu jehly. Stejně tak se otevírá i spojovací kroužek.

Do otevřeného očka navlékneme očko druhého korálku, a otevřené očko (opět pomocí plochých kleští) uzavřeme. Stejně postupujeme i u dalších korálků, až po ten poslední.

Máme tedy řadu korálků a nakonec, pokud vyrábíte náhrdelník, nebo náramek se zapínáním, připevníte pomocí spojovacích kroužků karabinku a protidíl.  Oba díly zapínání je lépe připevnit kroužky, nežli je přidělat přímo do očka posledních korálků. V kroužku se díly volněji pohybují a šperk se lépe zapíná.

Já ale budu mít náhrdelník bez zapínání.

Není sice dost velký, aby ho bylo možné převléct přes hlavu, ale to nevadí. Stará dáma, pro kterou jsem náhrdelník vyrobila, totiž hlavu nemá. Hned jí ho jdu vyzkoušet.

Ano, tento styl jí přesně sedí. A podle toho, jak se zhlíží v zrcadle, se jí ketlovaný náhrdelník určitě líbí.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.