starozitny telefon Leopolder Sohn staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Starožitný telefon Leopolder & Sohn.

Telefonní přístroj s kličkou firmy Leopolder a syn z roku 1938.

Telefonní přístroj systému MB (místní baterie) vídeňské firmy Leopolder & Sohn je osmdesát let starý a dlouhou dobu nepoužívaný. Proto bylo potřeba telefon kompletně demontovat a věnovat se jednotlivě každému dílu i šroubku.

Vnitřní vybavení telefonu Leopolder & Sohn je provedeno z velmi kvalitních materiálů, a stejně tak i řemeslné zpracování je precizní. Po demontáži a čištění (zde bylo potřeba skutečně jen odstranění nečistot a starých mazadel) je ve výborném stavu (díky práci našeho technika).

Vnější plechový kryt telefonu L. & S. je natřený černou barvou a na povrchu je kladívkový lak. Povrch není v dokonalé kondici, lak je na některých místech matný, někde i s barvou setřený až na kov. Přesto jsme ho ponechali v původním stavu, jen s čištěním a konzervací.

Telefonní přístroj Leopolder a syn má kovový mikrotelefon, mušle sluchátka je z bakelitu, ručka z tvrzené pryže.

Mikrofonní vložka je z roku 1941. Značená je O. B., tedy Ortsbatterie (místní baterie). Dále je zde značka JDZ, tu se mi však nepodařilo dohledat. Další neznámou je také značení B ☆ ME 6 N 38 na induktoru, a  B ☆ ME 638 uvnitř sluchátka.

Zajímavostí telefonu Leopolder & Sohn je, že uvnitř i na vnějším krytu je upraven tak, aby bylo možné umístit kliku induktoru dle potřeby z levé či pravé strany.

MB telefon vídeňské firmy Leopolder & Sohn je po renovaci plně funkční a se svou váhou více než 5 kg je nejtěžším stolním telefonem v naší sbírce.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.