vanocni tvoreni z papiru navod PROJEKTY
PROJEKTY

Vánoční stromečky a dekorace z papíru.

Návod na vánoční stromečky a ozdoby z papíru

jsem Vám slíbila už o prázdninách, v článku Jak využít staré noviny, časopisy, noty a jiné tiskoviny. Teď, na začátku listopadu, je ten pravý čas na výrobu vánočních ozdob a dekorací.

Než se pustíme do výroby vánočních ozdob a stromečku, uděláme si zápich do květináče, na kterém si práci s papírovými kornoutky vyzkoušíme. Zápichy ve vintage stylu budou zdobit Váš byt nejen o Vánocích.

Zápich do květníku ze stránek starých knih.

Vystříháme kolečka z papíru, nemusí být dokonale pravidelná, takže klidně stříháme z několika listů najednou. Průměr kolečka by měl být větší než 3,5 cm, budeme z nich tvořit kornoutky, menší kusy se špatně stáčejí. Vystřiženým tvarům můžeme přidat trochu starodávné patiny (káva, čaj, barva na textil, inkoust).

Připravená kolečka stočíme do kornoutku a slepíme lepidlem na papír.

Na střed použijeme 2 kolečka ze silnějšího papíru, třeba ze čtvrtky a z jedné strany je polepíme potištěným papírem.

Tato dvě kolečka budou uprostřed zápichu, měla by mít pravidelný tvar, před lepením obvodových kornoutků je pěkně zastřihneme.

Patinovaným papírem polepíme také část dřevěné špejle, tu která bude po zapíchnutí do květníku nad zemí.

Jedno středové kolečko položíme lícem dolů a po obvodu naskládáme papírové kornoutky. Vyzkoušíme si jejich rozložení (blíže ke středu nebo více po obvodu, těsně vedle sebe nebo s mezerami) a také zjistíme, zda jsme si připravili kornoutků dostatek.

Na závěrečné lepení použijeme tavnou pistoli, ke středovému kolečku přilepíme připravenou špejli a papírové kornoutky, a navrch druhé středové kolečko. Celý zápich můžeme přelakovat bezbarvým lakem, na ochranu papíru a zvýraznění patiny. Na prvním obrázku je střed před lakováním, obvodové kornoutky nalakované.

Ozdoby na vánoční stromeček ze stránek starých knih.

Jsou vytvořené stejným postupem jako zápich, navíc mají hvězdu z lesklého zlatého papíru, provázek na zavěšení a po obvodu špetku zlatého laku.

Stromeček ve vintage stylu z papírových kornoutků.

Jeho základem je kužel z polystyrenu, ale můžete použít i kužel stočený z kartonu. Základ stromečku je v některých místech pod kornoutky vidět, proto ho polepíme stejným papírem, ze kterého budeme vystřihovat kolečka na kornoutky. Do vrcholu kuželu zapíchneme špejli a přilepíme tavnou pistolí. Na závěr na ní přilepíme hvězdu na ozdobu špičky vánočního stromku.

Příprava materiálu je stejná, jako u zápichu výše. Vystřihneme kolečka z papíru, pokud chceme, přidáme patinu. Kolečka stočíme do kornoutku a slepíme lepidlem na papír. Připravíme si dostatek kornoutků. Můj kužel – základ na stromeček je vysoký 12 cm, průměr 6 cm a spotřebovala jsem 80 kornoutků (průměr kolečka 4,5 cm). Záleží ale na tom, jak široké kornoutky stočíte a jaké mezery necháte mezi jednotlivými kornoutky a jednotlivými řadami při lepení.

Na dokončení použijeme opět tavnou pistoli. Postupujeme zdola, nalepíme vždy jednu řadu kornoutků po obvodu kuželu a pak řadu o „patro“ výš, až ke špičce stromečku. Lepidlo v poslední řadě kornoutků zakryjeme kolečkem z papíru, několikrát ho přeložíme, aby vznikla sukénka. Hvězda na špičce je ze 4 kusů, dvě zlaté a dvě patinované, slepené k sobě a přilepené na špejli, kterou jsme si na začátku připravili.

Věřím, že se Vám stromečky a ozdoby ve vintage stylu budou líbit a přeji hodně radosti při tvoření.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.