Čtyři papírové týdny – část druhá – staré recepty.
Z hromady soukromé korespondence, dokumentů a různých zápisníků jsem jako první vytřídila sešítky a spousty papírků s ručně psanými recepty. Postupně je vyzkouším, a pokud budou mít u mých milých úspěch, určitě se s Vámi o ně podělím zde na blogu.
Recepty pocházejí z různých dob i pramenů. Úsporná jídla z dob krize, moučníky, které servírovala paní řídící k nedělnímu posezení u kávy, rychlovky k večeři i vydatná krmě pro vesnickou čeládku.
Na vaření a pečení podle starých receptů se moc těším, ale bude to vyžadovat trochu času na přípravu, než je dám dohromady. Je potřeba přepočítat staré váhové a objemové jednotky na dnes používané. Nemám totiž doma ty správné odměrky na ½ žejdlíka dobrého mléka, ani váhy na libru mouky a 4 loty kvasnic. Protože jsem puntičkářka, chci také přesně vědět, kolik je „kousek“ másla a „trocha“ mléka, to vyřeším několika pokusy. Dále potřebuji zjistit, jak velká je táfle čokolády. A taky se zeptat babičky co je kokolín, kunerol a putr a jaký je mezi nimi rozdíl.
Předchozí díl článku „Čtyři papírové týdny“.