vanocni stromecek vintage 1 PROJEKTY
PROJEKTY

Vánoční stromeček ze tří tisíc koleček.

Vánoční stromečky z papíru, ze stránek starých rozpadlých knih.

Postup práce je velmi jednoduchý, jen vystřihneme kolečka z papíru, pokud chceme, tak přidáme trochu patiny a kolečka napíchneme na dřevěnou špejli. Jako podstavec jsem použila starou dřevěnou knobku od šuplíku. O výrobě tohoto stromečku jsem začala přemýšlet už při přípravě vintage vánočních ozdob z papírových ruliček. Inspirovala mě vystříhaná kolečka z papíru, která jsem si na ozdoby připravovala. Zdálo se to snadné, papírová kolečka různých průměrů, od největšího po nejmenší, aby vytvořila pěkný kuželovitý tvar stromečku. Napíchat na špejli, na podstavec použít nějakou dřevěnou drobnost a je hotovo.

Skutečně je to tak snadné, jak jsem si představovala, ale vůbec jsem nepomyslela na tloušťku papíru.

Stromeček jsem chtěla mít tak 20 cm vysoký. Běžný kancelářský papír, a ten můj knižní +- stejně tak, má gramáž 80g/m2. Tloušťka jednoho papíru je cca 0,07 mm. Nebo jinak, pro lepší představu, tloušťka 1000 archů (opravdu tisíc archů) je 6 cm. Spočítám si tedy kolik koleček budu potřebovat – 20 děleno 6 krát 1000 = to jako fakt ???? tři-tisíce-tři-sta-třicet-tři ???? koleček z papíru?

Nápad na stromeček jsem odložila. Sice ne navždy, ale do stříhání tolika koleček by se pustil snad jen blázen. Nebo ne?

Za pár měsíců jsem experimentovala s „ostařením“ papíru (návod na patinování papíru připravuji do některého z následujících článků). Vyráběla jsem dopisy a obálky ve vintage stylu jako dekoraci na psací stůl. Papír jsem nejprve zmačkala, pak rukou trochu narovnala a teprve poté použila kávovou patinu. Líbí se mi kresba, mramorování, které tímto postupem vznikne. Pomačkaný papír připravený na patinování ležel na hromádce, jen pár listů a na výšku to má 3 cm? Ano, zmačkáním se dá ušetřit spousta papírových koleček, která potřebuji na ten můj odložený vintage vánoční stromek.

Takže zpět k původnímu projektu. Stromeček bude o trošku nižší, 16 cm stačí, zbytek výšky doženu podstavcem a hvězdou na špičce. Zmačkáním papíru se jeho tloušťka sice nezmění, ale pokud ho na špejli napícháte volně, můžete díky jeho nerovnému povrchu nechat mezi jednotlivými kolečky větší mezeru. Konečný počet je tedy 200 ks koleček (i tak je to hodně!), stromeček má celkem 10 pater po 20 ks. Nejmenší kolečka na vrcholu mají průměr 2 cm, menší nedoporučuji, těžko se napichují na špejli. Každá další vrstva má průměr o 3 mm větší.

Pěkně volně napíchnout jedno kolečko po druhém, zkrátit špejli, přilepit ke knobce a na vrchol malou dřevěnou hvězdičku natřenou starozlatou barvou. Střídavě po celém obvodu jsem ještě tavnou pistolí přilepila voskové perle jako ozdoby na stromečku.

Vánoční stromečky se povedly, těch vystřižených 400 koleček na dva kousky bylo sice hodně, ale stálo to za to. Krásné, neobvyklé a vintage. Přesně takhle jsem si je představovala. Takže někdy příště třeba ze čtverců?

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.