decoupage na dřevo návod
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod – houpací kůň

Návod na decoupage. Houpací koníček zdobený technikou decoupage

bude krásnou dekorací do dětského pokoje, nebo do kuchyně ve venkovském stylu. Může ozdobit i krbovou římsu, nebo okenní parapet.

Materiál a pomůcky:

Ubrousek se vzorem

Dřevěný houpací koník – komponent na zdobení technikou decoupage

Akrylová barva světle krémová mat

Smirkový papír na dřevo zrnitost P180 a P400, jemná brusná houbička

Nůžky na papír

Měkká tužka a guma

Pravítko (trojúhelník s ryskou)

Lak a lepidlo na decoupage „dva v jednom“

Štětec s jemným vlasem

Žehlička

Pečící papír

Lepidlo na dřevo (lze použít i Herkules)

Lámací nůž

Příprava a vystřižení dílů z ubrousku.

Měkkou tužkou obkreslete na ubrousek obě strany koníka i podstavce a vystřihněte. Obkreslete obrys koníka jen tak, jak tužka dovolí a vejde se. Se štěrbinou mezi krkem a přední nohou si nedělejte starosti, ani ji neprostřihávejte. Tuto část upravíte později.

Na boky obou dílů budete potřebovat 4 proužky ubrousku, 1 na podstavec a 3 na koníka. Změřte šířku a délku jednotlivých částí, pomocí pravítka zakreslete na ubrousek a vystřihněte. Tedy obvod a šířka podstavce – změřit, nakreslit na ubrousek, vystřihnout. Podstavec má jednoduchý tvar, takže snadno polepíte celý obvod najednou. Na boky koníka si připravte 3 proužky. První od zadní nohy koníka přes hřbet až pod bradu, druhý od přední nohy koníka pod bradu, třetí proužek bude na oblouk pod břichem.

Povrchová úprava dřevěných komponentů.

Oba díly, koníka i podstavec, natřete po stranách i na bocích světlou akrylovou barvou. Spodní část nohou koníka nenatírejte, na závěr budete oba díly lepit k sobě a na nenatřeném dřevě bude lepidlo lépe držet. Barvu nechte úplně zaschnout. Dřevo je po natření drsné a hrubé. Použijte smirek P180 a upravte/vyhlaďte strany a boky koníka i podstavce. Přebroušením odstraníte nerovnosti, povrch bude pěkně hladký. Před dalším krokem otřete oba díly suchým hadříkem, nebo oprašte velkým štětcem.

Nalepení ubrousku.

Podstavec i koníka natřete na jedné straně lepidlem. Po zaschnutí přiložte příslušný díl ubrousku a zažehlete přes pečící papír. Takto zafixovaný ubrousek natřete lepidlem a nechte zaschnout.

Při natírání se ubrousek trošku vytáhne a bude přesahovat přes okraje. Když je lepidlo suché, snadno je odříznete nožem. Nebo pokud chcete koníka ve vintage vzhledu, odstraňte přesahující části ubrousku brusnou houbičkou.Nožem prořízněte štěrbinu mezi krkem a přední nohou koníka a začistěte okraje.

Stejným způsobem postupujte i na druhé straně obou dílů – lepidlo, po zaschnutí zažehlit ubrousek, lepidlo, začistit přesahy.

Když je lepidlo suché, můžete pokračovat dále. Proužky, které jste si připravili na boky koníka, a podstavce jsou úzké, takže je snadno přilepíte rovnou, bez předchozího zažehlení. Na rozdíl od běžného postupu lepení (od středu k okrajům) začnete lepit od kraje, od začátku proužku.

U koníka nejdříve spodní část – oblouk pod břichem. Postupně nanášejte lepidlo a štětcem ubrousek vyhlazujte. Proužek mírně popotahujte, aby se netvořily záhyby. Koníka položte na záda a nechte lepidlo zaschnout. Stejným způsobem přilepte proužek na boky podstavce.

Po zaschnutí spodní strany koníka přilepte zbývající 2 proužky ubrousku. První, delší část nalepte postupně od zadní nohy přes ocásek, hřbet a hlavu až pod bradu.

Druhý proužek od přední nohy pod bradu. Když je vše suché, začistěte oba díly nožem, nebo smirkem.

Lakování.

Koník i podstavec jsou ozdobené ubrouskem a lepidlo je zcela zaschlé. Můžete začít se závěrečnou úpravou, tedy s lakováním. Natřete lakem strany koníka i podstavce, boky obou dílů a nezapomeňte přetřít i hrany. Až bude lak úplně suchý, natřete druhou vrstvu. Po zaschnutí třetí vrstvu laku.

Po dokonalém zaschnutí třetí vrstvy přebruste koníka a podstavec jemným smirkem P400. S broušením opatrně, jen jemně vyhlaďte povrch. Otřete prach a oba díly ještě jednou, naposledy přelakujte.

Když je lak úplně suchý, přilepte koníka k podstavci. Lepidlo (na dřevo, nebo Herkules) naneste na spodní část nohou koníka a přitiskněte k podstavci. Do zaschnutí lepidla zajistěte koníka gumičkou.

Pokud potřebujete podrobnější návod pro jednotlivé kroky, nahlédněte prosím do předchozích návodů na decoupage.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.