renovace ramecku svaty obrazek PROJEKTY
PROJEKTY,  RENOVACE, RECYKLACE, UPCYKLACE

Renovace kovového rámečku.

Rámeček se svatým obrázkem.

Při vyklízení a renovaci domu jsme se těšili a čekali, že určitě najdeme nějaký poklad. Něco jako hrnec mincí nebo truhličku se šperky. Nebo třeba obraz některého ze starých holandských mistrů. Takový nějaký, třeba i menší, Rembrandtův dosud neobjevený obrázek, by to mohl být. Nebo něco jiného, prostě normální poklad, jak si ho člověk představuje. Kupodivu ve sklepě nebyl, na půdě taky ne. A nebyl ani v zazděné komoře, ve které jasně být měl!  Po pravdě co jiného se dalo čekat, když v domě kdysi bývala koželužna a do sednice jircháře Rembrandt asi úplně nepasuje.

Nicméně nakonec jsme ten poklad přece jen našli. Byl pod dřevěnou podlahou, a naše představy se splnily mnohonásobně.

Třináct !!! obrázků, mince tam byly také a ještě starožitný krucifix.

No, když to bylo schované pod podlahou, tak to rozhodně poklad musí být! A já z těch věcí radost mám, i když jsou to jen obyčejné obrázky z poutí. Jsou krásné, a vzhledem k jejich skutečné (finanční i historické) hodnotě se můžu bez obav pustit do renovace. Takže první na řadě bude třeba tenhle.

Kovový rámeček je z tenoučkého tvarovaného plechu, a čímsi tence pokoven. Prvním krokem je samozřejmě důkladná očista od špíny, a poté odstranění rzi. Bohužel vzhledem k tloušťce (resp. tenkosti) a stavu materiálu nelze naložit do odrezovacího nálevu, protože by se určitě rozpadl. Tak tedy pěkně ručně, ocelovou vlnou a velmi opatrně. Rámeček byl rezatý až běda, hlavně zevnitř, kde byl jen holý plech bez povrchové úpravy. Nakonec ještě dočištění a zakonzervování přípravkem na kovy.

Původní obrázek byl zřejmě vystřižený z nějakého kalendáře, papír byl zčásti rozpadlý a silně zašpiněný. Do rámečku jsem proto dala jiný obrázek, ten jsem našla založený v babiččině modlitební knížce.

Zadní část obrázku byla z kartonu, a někdo jí trošku okousal. Celou jsem vyměnila za novou, a protože obrázek budu mít postavený na psacím stole, očko na zavěšení jsem vynechala. Jak vidíte na obrázku, jedna pacička vzadu nevydržela, ale to, že jen jedna, považuji za úspěch.

No a s renovovaným rámečkem šup na psací stůl.

Renovaci dalších částí mého pokladu si nechám na později, protože teď se musím pustit do práce, ke které mě svaté obrázky z poutí inspirovaly.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.