starozitny telefonni pristroj MB Telegrafia staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Telefonní přístroj Telegrafia s kličkou.

Telefon Telegrafia z roku 1926.

Firma Telegrafia, Československá továrna na telefony a telegrafy, byla založena v roce 1919, krátce po vzniku samostatného Československa. Byla založena z iniciativy státu, z důvodu potřeby vlastní, tuzemské výroby telekomunikačních zařízení pro úřady i armádu.

Telefon Telegrafia z naší sbírky je z roku 1926. Je to telefonní přístroj systému MB, s místní (vlastní) baterií. Baterie byla součástí přístroje, byla umístěna přímo v telefonu, nebo v samostatné skříňce. U tohoto přístroje Telegrafia byla externí bateriová skříňka.

Spojení hovorů v tomto systému bylo manuální, v MB telefonním přepojovači, prostřednictvím spojovatelky. Volající zatočil kličkou, zvedl sluchátko a počkal na přihlášení spojovatelky. Spojovatelce sdělil telefonní číslo, se kterým chce hovořit. Spojovatelka propojila volajícího s požadovaným číslem a teprve poté bylo možné hovor uskutečnit.  Po ukončení hovoru volající zatočil kličkou a spojovatelka hovor rozpojila.

MB telefonní přístroj Telegrafia z roku 1926 je po renovaci a plně funkční.

4 komentáře

  • Jos

    Dobrý den, krásný kousek. Nevíte, příjde mi vizuálně i konstrukčně velmi podobný s telefonem Mikrofona. Ta podoba je náhodná nebo ty firmy nějak spolupracovaly?

    • Miltika

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Telefon MB Telegrafia je skutečně na pohled skoro stejný, jako Mikrofona. Pokud srovnám s Mikrofonou, kterou mám, tělo je stejné, liší se vidlice a mikrotelefon, ten je z bakelitu. Prozatím tento telefon nemám dokončený, do emailu Vám dám odkaz na stejný typ. Ohledně spolupráce firem bohužel nemám žádné informace.

    • Miltika

      Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Tento telefon máme už od nepaměti. Podobný typ se dá sehnat, ale se sluchátkem v kombinaci kov a bakelit se objevuje zřídka.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.