sevcovske naradi na prodej
PROJEKTY,  RENOVACE, RECYKLACE, UPCYKLACE

Ševcovská dílna před 100 lety.

Vybavení staré ševcovské dílny. Nákresy, úkoly a sešity z učení, ševcovské nářadí, dřevěná a kovová kopyta, ručně šité boty,

to jsou dalším zajímavé nálezy z našeho archivu.

Část věcí byla dlouhé roky uložena v nepříliš dobrých podmínkách. Některé sešity, papíry a dřevěná kopyta byly v přístřešku s uhlím, připravené na podpal a na topení na zimu. Naštěstí ne vše skončilo v kamnech, ale bohužel ne vše se nám podařilo zachránit. Spousta výkresů a sešitů nepřežila kombinaci vlhko a uhelný prach, a nepodařilo se zachránit ani dřevěná kopyta ležící pod haldou dříví na udusané hlíně. Ale pár kousků přece přežilo těch více než 100 let v celkem dobrém stavu. Jen bylo potřeba je vyčistit, nebo opravit. Některé věci jsme věnovali do zdejšího muzea, ručně šité botky, nějaké nářadí a sešity z učení. Další nálezy jsem přes léto čistila, odrezovala, brousila, natírala a voskovala. Některé z nich jsou nyní ozdobou našeho domu, neobvyklou a zajímavou dekorací. Další nabízím k prodeji zde a zde.

Velmi zajímavé jsou školní sešity a úkoly obuvnického učně z roku 1912 a 1913.

Kromě práce samotné byl učeň připravován i na to, jak nabízet své služby, prezentovat a vést firmu a jak jednat se zákazníkem.

Ruční ševcovské nářadí

bylo potřeba očistit od rzi, dřevěné rukojeti přebrousit a navoskovat.

Dřevěná ševcovská kopyta

jsem vyčistila a přebrousila. Na některých z nich je vidět práce červotoče, tyto „stopy času“ jsem se rozhodla na dřevě ponechat. Nájemníci se už dávno vystěhovali, ale přesto jsem dřevo preventivně ošetřila nátěrem proti dřevokaznému hmyzu, houbám i plísním. Na závěr jsem kopyta napustila voskem, který zvýraznil překrásnou barvu i kresbu dřeva. Kopyta zavěšená na zdi jako dekorace vypadají báječně.

Výkresy s vypracováním střihů na boty a výrobu kopyta na míru

jsou oboustranné, takže místo klasického rámu jsem zvolila upevnění do lišt a zavěšení na tkaloun.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.