Telegrafia bakelitovy telefon staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Bakelitový telefon Telegrafia.

Stolní telefonní přístroj firmy Telegrafia.

Firma Telegrafia byla založena v roce 1919 v Roztokách.

Výrobní program byl zpočátku zaměřen především na telefonní přístroje a telegrafy. Později se výroba rozšířila také na telefonní ústředny a ve 20. letech se ve firmě Telegrafia začaly vyrábět i radiopřijímače.

Ve své době velmi úspěšná a prosperující firma Telegrafia měla vlastní lisovnu bakelitu. Vyráběl se v závodě Isolit v Jablonném nad Orlicí. Logem Isolit je označen horní kryt telefonu Telegrafia z naší sbírky.

Bakelitové díly mikrotelefonu (sluchátka) jsou vyrobené v bratislavské společnosti Gummon. Bakelit zde vyráběli dle speciální receptury pod obchodním názvem Futurit. Všechny díly mikrotelefonu jsou uvnitř označené nápisem Futurit a každý díl má také své číselné označení. Uvnitř mikrotelefonu a vně na mušli mikrofonu je „téčko“ Telegrafie.

Bílý volicí kotouč číselnice se znakem Telegrafia je z galalitu. Stejný volicí kotouč je také u telefonu Tesla typ Telegrafia.

Stav telefonního přístroje Telegrafia před renovací byl velmi špatný. Bakelit byl zcela bez lesku, povrch zašedlý a drsný. Naštěstí ale bez prasklin.

Spodní kryt, vidlice a některé díly číselnice byly poškozeny korozí. Vše bylo nutné demontovat a jednotlivé části důkladně vyčistit.

Telefon Telegrafia v naší sbírce je po renovaci a plně funkční.

Všechny díly a součástky telefonu jsou původní, značené Telegrafia. Výjimkou jsou jen nové textilní šňůry, dobové repliky.

K přístroji Telegrafia jsme získali také náhradní číselnici, s černým volicím kotoučem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.