starozitny dreveny telefon Deckert Homolka zavesny 1 staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Starožitný telefon Deckert & Homolka.

Nástěnný telefonní přístroj firmy Deckert & Homolka

je nejstarším telefonem v naší sbírce.

Dřevěný telefon, vyrobený před více než 100 lety, je z doby Rakouska – Uherska. Společnost Deckert & Homolka byla založena ve Vídni v roce 1872 a měla pobočky také v Budapešti, v Paříži a v Praze.

Starožitný telefonní přístroj je určený pro zavěšení na zeď.

Na zadní desce telefonu jsou v horní části svorky pro připojení k lince. Pod nimi je dřevěná skříňka, s mikrofonem na čelní stěně (na druhé fotografii je pohled na čelní stěnu zevnitř).

Ve skříňce je umístěno vnitřní vybavení telefonu včetně induktoru. Klička induktoru je na pravé straně přístroje. Zvonky telefonu jsou vně, v dolní části zadní desky.

Telefonní přístroj má dvě sluchátka. Ručky jsou dřevěné, s kovovým očkem na zavěšení. Kryty sluchátka jsou z bakelitu. Vidlicový přepínač je na levé straně dřevěného telefonu. Druhé sluchátko (příposlech) se zavěšuje na pevný hák na pravé straně přístroje.

Závěsný starožitný telefon firmy Deckert & Homolka je přístroj systému MB (s místní/vlastní baterií). Baterie byly umístěny v samostatné skříňce. Ve sbírce máme skříňku s bateriemi pro tento typ telefonu, prozatím ještě v původním stavu, jako čekatele na renovaci. V případě baterií však půjde pouze o vyčištění a konzervaci, protože do plné provozuschopnosti je již uvést nelze.

Dřevěný telefon společnosti Deckert & Homolka v naší sbírce je po renovaci a plně funkční, napájení ovšem musí zajistit novodobá baterie.

10 komentáře

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.