ubrouskova technika navod 10
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo – návod – ozdobné kolíčky

Návod na výrobu dekoračních kolíčků zdobených ubrouskovou technikou.

Kolíčky na prádlo jsou prima věc na zajištění sáčku s kávou, nebo pečícím práškem. Sáček přeložíte, přicvaknete kolík a je to. Ale obyčejný kolík nemusí být jen pouze funkční pomocník. I kolíček může být ozdobou Vaší kuchyně.

Materiál:

Dřevěné kolíčky na prádlo

Decopatch papír

Lepidlo a lak na decoupage dva v jednom, nebo lepidlo na decoupage a lak na decoupage

Akrylová barva bílá, akrylová barva oranžová (koh-i-noor oranžová tmavá 0230)

Pomůcky:

Štětec s jemným vlasem

Měkká tužka

Guma

Smirkový papír na dřevo P 180

Smirkový papír na dřevo P 400, nebo jemná brusná houbička

Nůžky

Lámací nůž

Příprava podkladu.

Kolíčky rozeberte, sundejte kovová pérka. Dřevěné části kolíčků (ze všech 4 stran) natřete bílou akrylovou barvou a nechte úplně zaschnout. Povrch dřeva je po nanesení barvy drsný, vyhlaďte ho smirkovým papírem P 180, opět všechny 4 strany. Suchým hadříkem otřete prach po broušení. Rozdíl ve vzhledu povrchu před a po broušení je na druhém obrázku.

Spodní stranu a boky kolíčků natřete oranžovou akrylovou barvou a opět nechte zaschnout. Stejnou barvu naneste také do drážky na horní straně kolíčků (tam kde byl konec kovového pérka).

Příprava motivu.

Decopatch papírem bude ozdobená pouze horní část kolíčků, vyjma drážky na kovové pérko. Při používání kolíčků se pérko hýbe, a protože má někdy ostrý konec, papír by se pod ním mohl potrhat. Proto je lépe na toto místo nanést jen barvu.

Změřte si šířku kolíčků, zakreslete ji na zadní stranu papíru a nastříhejte 10 proužků. Délku proužků ponechte vcelku, drážku prozatím neberte v úvahu, nezakreslujte ani nestříhejte. Vygumujte stopy po tužce na zadní straně proužků.

Lepení.

Připravte si jeden proužek Decopatch papíru a jeden kolíček (vlastně půlku kolíčku). Změřte si horní část kolíčku (nad drážkou) a ustřihněte si stejně dlouhou část proužku papíru. Umístění drážky na jednotlivých kolíčcích se může trošku lišit, proto je lépe měřit každý zvlášť až před lepením. Naneste štětcem lepidlo na horní stranu kolíčku, na část nad drážkou. Přiložte papír a nasucho, nejlépe prstem papír pěkně uhlaďte. Stejně přilepte i druhou část proužku.

Nalepte zbývající proužky a nechte lepidlo úplně zaschnout.

Přečnívající části papíru odstřihněte, nebo odřízněte nožíkem.

Lakování.

Aplikujte postupně 3 vrstvy laku na všechny 4 strany kolíčků. Na části natřené barvou, i na části ozdobené decoupage papírem. Každou vrstvu laku nechte dostatečně proschnout.

Pokud chcete mít kolíčky extra hladké a krásné, použijte smirek P 400, nebo jemnou brusnou houbičku a jemně přebruste všechny 4 strany. Otřete prach a aplikujte poslední vrstvu laku. Když lak zaschne, kolíčky zkompletujte.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.