decoupage na drevo motiv
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod – 2. výběr a příprava motivu

Jaký materiál zvolit na decoupage? Bude Vám více vyhovovat práce s ubrousky, nebo s decoupage papírem? Nelíbí se vám zvlněný povrch a vrásky na dekoraci ozdobené ubrouskovou technikou?

Dříve než si začnete vybírat vzor a barvu papíru, nebo ubrousku, přečtěte si, jak se s jednotlivými materiály pracuje.

Líbí se Vám dekorace ve vintage stylu? Líbí se Vám záhyby a nerovný, nepravidelný povrch? Vyberte si na decoupage ubrousky.

Nelíbí se vám záhyby a vlnky a dáváte přednost hladkému povrchu? Použijte papír na decoupage, rýžový papír, Decopatch nebo morušový papír.

Chcete, aby pod papírem prosvítala a byla patrná barva i kresba dřeva? Vyberte si ubrousky, rýžový papír, tenký papír na decoupage, Decopatch nebo morušový papír. Kterýkoliv z uvedených materiálů ve světlých barvách.

Je předmět, který chcete zdobit tmavý? Nechce se Vám ztrácet čas natíráním? Použijte na decoupage tmavší odstíny morušového papíru, nebo papír na decoupage vyšší gramáže. Tyto papíry neprosvítají, a pokud budete polepovat celý předmět, není třeba ho před zdobením natírat.

Chcete si decoupage jen vyzkoušet a hledáte nejlevnější materiál? Vyberte si ubrousky.

Líbí se Vám viditelná, dlouhá a různě silná vlákna v papíru? Hledáte efektní papír se strukturou? Dekorujte rýžovým, nebo morušovým papírem.

 

Jaká je cena materiálu na decoupage a jaký je výběr?

Ubrousky na decoupage.

Široká nabídka ubrousků s celoplošným vzorem, které jsou báječné na drobnější dekorace, i ubrousky vhodné na výrobu obrázků na zeď. Velkého množství motivů, stylů i barev. Ubrousky jsou levné, takže si je můžete nakoupit do zásoby i na další práci a nijak Vás to nezruinuje. Cena 4 – 20 Kč podle druhu.

Decoupage papíry.

Zajímavé motivy a široká nabídka papírů ve vintage stylu, reprodukce obrazů, města, papíry s vánoční a velikonoční tematikou. Hlazený povrch papíru v lesklém, nebo matném provedení a dokonalý barevný tisk. Celoplošné vzory na decoupage papíru obvykle nejsou, většinou se nepoužívá celý papír v kuse, ale jen jednotlivé části. Cena za kus je 50-60 Kč podle velikosti.

Decopatch.

Papíry s celoplošným vzorem ideální na výrobu dekorací. Krásné barvy a zajímavé motivy, retro, zvířecí srst, ornamenty i kytičky. Cena obvykle 25-30 Kč.

Rýžové papíry na decoupage.

Květiny, ovoce, andílci, vánoční tématika, reprodukce, vintage styl a obrázky ze starých reklam. Cena 15-70 Kč podle velikosti.

Ruční morušové papíry.

Většinou jednobarevné, s lístky, kvítky, nebo s výraznými vlákny či lurexem uvnitř papíru. Cena 8-11 Kč.

Jak připravit motiv pro decoupage?

Ubrousky na decoupage.

Ubrousky bývají dvojvrstvé, nebo třívrstvé. Na dekorování se používá jen jedna, vrchní barevná vrstva. Tu oddělte a nalepte na předmět.

Dekoraci, kterou budete zdobit technikou decoupage snadno obkreslíte na spodní bílou vrstvu ubrousku a vystřihnete. Tuto vrstvu pak z vystřiženého motivu oddělíte a nemusíte nic gumovat. Pokud potřebujete nakreslit obrys na vrchní stranu ubrousku, třeba pro přesné umístění vzoru, dejte při gumování pozor, ubrousek je hodně tenký a snadno se prodře.

Motiv z ubrousku můžete vystřihnout. Jde to lépe, dokud jsou všechny vrstvy pohromadě. Vystřihujte dřív, než oddělíte barevnou vrstvu ubrousku.

Nebo můžete motiv vytrhat. To Vám naopak půjde lépe, když jednotlivé vrstvy oddělíte a vybraný vzor vytrháte jen z vrchní vrstvy. Nepravidelné okraje, vytrhané obrysy motivu jsou trošku tenčí a snáze splývají s podkladem. Nebudete mít tolik práce se závěrečným lakováním.

Ubrousky můžete lepit na rovné plochy, na předměty kulaté i nepravidelné. Ozdobit můžete krabičku, květináč i boty.

Decoupage papíry.

Silnější papíry na decoupage neprosvítají. Dekorovaný předmět můžete obkreslit tužkou na zadní stranu papíru a po vystřižení není potřeba obrys gumovat.

Motiv můžete z papíru vystřihnout, nebo vyříznout. Nůžky, nebo nůž držte nakloněné mírně doprava, nebude tolik patrná hrana papíru. Pokud přesto bude po vystřižení po obvodu motivu bílý okraj, zabarvěte ho pastelkou v barvě podkladu, nebo decoupage papíru. Decoupage papír je hodně pevný, motivy raději nevytrhávejte.

Silnější decoupage papíry se hodí na dekorování rovných ploch, na obrázky, krabičky apod.

Na kulaté a nepravidelně tvarované předměty použijte tenký papír na decoupage, nebo papír hedvábný.

Decopatch.

Tenký, ale pevný papír. Motivy snadno obkreslíte a vystřihnete. Obrys vygumujte, protože tužka by papírem prosvítala. Nebo můžete papír natrhat na kousky a těmi polepit dekorovaný předmět.

Papír Decopatch můžete použít nejen na rovné plochy. Je tenký a snadno se přizpůsobí povrchu, můžete s ním dekorovat třeba velikonoční vajíčka, vánoční koule nebo polystyrenové základy na věnce.

Rýžové papíry na decoupage.

Tenký a přesto pevný papír. Obkreslení i vystřižení motivu jde velmi lehce. Nezapomeňte vygumovat obrysy, tužka by přes rýžový papír prosvítala. Vytrhávání motivu z rýžového papíru možné je, ale tento postup nedoporučuji. Vlákna v papíru jsou velmi dlouhá a pevná a vytrhat motiv přesně jak potřebujete, není jednoduché. Snadno vytrhnete dlouhé vlákno a poškodíte tak celý motiv.

Ruční morušové papíry.

Na tento pevný a tenký papír snadno zakreslíte obrys motivu a poté vystřihnete. U světlejších barev raději vygumujte zbylé tahy tužkou. Stejně jako rýžový papír, má i papír morušový dlouhá a pevná vlákna, motivy raději nevytrhávejte.

Jak připravit podklad pro decoupage?

Ubrousky na decoupage.

Pokud chcete lepit ubrousky na tmavý podklad, musíte ho předem natřít barvou co nejvíce podobnou základní barvě ubrousku. Povrch předmětu by měl být pokud možno dokonale hladký. Ubrousek je velmi tenký a případné nerovnosti na podkladu mohou být na hotovém výrobku patrné. Pokud použijete bílé, nebo velmi světlé ubrousky můžete podklad natřít i jinou barvou a než je barva ubrousku a změnit tak výslednou barvu celé vyráběné dekorace.

Decoupage papíry.

Pokud lepíte celoplošně, papírem o vyšší gramáži, celý předmět bude pokrytý, není potřeba barvu dekorovaného předmětu upravovat. Pokud lepíte menší motiv, nebo tenký papír na decoupage, natřete předmět stejnou barvou, jako je pozadí na papíru.

Decopatch.

Papír je tenký a prosvítá. Pokud si vyberete Decopatch ve světlé barvě, je potřeba, aby byl podklad natřený barvou co nejpodobnější základní barvě papíru. Povrch předmětu musí být dokonale hladký. Pod tímto papírem jsou vidět všechny případné nerovnosti. Před lepením na dřevo se musí podklad pečlivě vyhladit smirkem.

Rýžové papíry na decoupage.

Tyto papíry jsou poloprůsvitné. U světlých rýžových papírů prosvítá barva podkladu. Můžete ji tedy upravit podle svých představ, natřít podklad např. zelenou barvou a na dekorování použít bílý rýžový papír se vzorem. Výsledná barva hotového předmětu bude světle zelená. Pokud použijete dřevěný polotovar na dekorování a nebudete ho natírat barvou, bude kresba dřeva pod rýžovým papírem viditelná. Pokud chcete zachovat barvy rýžového papíru, natřete podklad stejnou barvou, jako má papír. Výraznější vlákna, která jsou pro tento typ papíru na decoupage typická vytvoří na povrchu předmětu zajímavý efekt.

Ruční morušové papíry.

Světlé papíry jsou poloprůsvitné až průsvitné. Můžete je podbarvit podle svého vkusu, nebo nechat prosvítat původní barvu podkladu. Papíry v tmavších barvách jsou neprůsvitné a zcela zakryjí případné nedostatky a nerovnoměrnosti v barvě zdobeného předmětu.

Jak lepit ubrousky a papíry na decoupage?

Lepení ubrousků na decoupage.

Menší motivy z ubrousku se lepí pomocí štětce na suchý podklad. Při lepení štětcem vyhlazujete ubrousek a vyrovnáváte záhyby.

Větší motivy z ubrousku, třeba při výrobě obrázku, před lepením zafixujte žehličkou. Pak stejně jako u menších motivů přetřete ubrousek lepidlem, štětcem vyhlaďte záhyby.

Ať už lepíte drobný motiv, nebo ¼ ubrousku, ne vždy se to podaří tak, aby výsledkem byl úplně hladký povrch bez vrásek. Nezáleží ale jen na Vaší práci, na tom zda jste začátečník, nebo vytváříte padesátou dekoraci. Záleží i na konkrétním ubrousku, některý prostě vyhladit jde, některý ne. A čím větší je motiv z ubrousku, tím je pravděpodobnost zcela rovného povrchu menší.

Ve všech návodech na decoupage, které jsem četla, je uvedeno: „Pokud chcete mít decoupage bez vrásek, záhybů, vlnek, zažehlete motiv žehličkou. Výsledkem bude dokonale hladký povrch.“ Ano, to je pravda. Ale jen v případě, že Váš výrobek nebudete lakovat. Jakmile ho začnete přetírat lepidlem, nebo lakem, zvlní se i ubrousek předem zažehlený. Při přežehlení neprosákne lepidlo dostatečně ubrouskem, a když ho navlhčíte, udělají se na něm vlnky.

Podle mého názoru ale není práce bez závěrečného přelakování dokončená. Dekorace není možné udržovat a čistit. Bez několika vrstev laku nesplyne motiv s podkladem a okraje budou patrné. Podle mně tedy, pokud chcete své výrobky nalakovat, ale nechcete mít záhyby a vrásky, nepoužívejte na decoupage ubrousky.

Lepení decoupage papíru.

Před lepením namočte decoupage papír, nebo ho navlhčete mokrou houbičkou. Papír nasaje vodu a lépe se s ním pracuje. Lepidlo naneste na papír, přiložte na podklad a prsty, nebo hranou dlaně uhlaďte. Papír na decoupage netvoří žádné záhyby, takže povrch bude dokonale hladký.

Lepení papíru Decopatch.

Papír se přikládá na mokrý podklad natřený lepidlem. Tento papír je lesklý a hladký, snadno se prsty, nebo hranou dlaně vyhladí. Nedělají se na něm žádné záhyby a výsledkem bude dokonale hladký povrch.

Lepení rýžových papírů na decoupage.

Menší motivy jednoduše nalepíte pomocí štětce. V průběhu lepení uhlazujete povrch papíru štětcem, nebo prsty. Větší motivy můžete předem zafixovat žehličkou. Poté stejně jako u lepení štětcem přetřete papír lepidlem. Rýžový papír téměř nedělá záhyby ani vlnky. Pokud se přece jen objeví, velmi snadno je vyhladíte.

Lepení ručního morušového papíru.

Motiv přiložte na mokrý podklad natřený lepidlem a vyhlaďte prsty, nebo hranou dlaně. Lepení je velmi snadné, papír se vůbec nevlní, ani nevytahuje.

Jak lakovat decoupage?

Ubrousky na decoupage.

Výhodou při závěrečném lakování předmětů zdobených ubrousky je, že obvykle postačí 3 vrstvy laku. Ubrousky jsou velmi tenké a jen pár vrstev stačí k tomu, aby okraje dokonale splynuly s podkladem. Také pro běžnou údržbu dekorací a obrázků považuji 3 vrstvy laku za dostatečné.

Decoupage papíry.

Silnější papír je potřeba řádně přelakovat, aplikovat 6, nebo i 15 tenkých vrstev laku. Počet vrstev záleží na tom, zda je papírem pokrytý celý povrch, nebo lepíte jen menší motiv na velkou plochu. Pokud je papír nalepený celoplošně, bude potřeba méně vrstev laku. V případě menšího obrázku na velké ploše bude díky vrstvám laku motiv ustupovat do pozadí a splývat s podkladem. Natírejte postupně jednotlivé vrstvy laku, až budete s výsledkem spokojeni.

Decopatch.

Pro předmět celoplošně pokrytý papírem budou stačit na závěr 3 vrstvy laku. V případě menších motivů nanášejte vrstvy laku až do chvíle, kdy obrys motivu splyne s podkladem.

Rýžové papíry na decoupage.

Pro předměty celoplošně polepené rýžovým papírem obvykle stačí 3 vrstvy závěrečného laku. Pokud jste lepili menší motiv na větší plochu, naneste tolik vrstev, až obrysy nebudou patrné.

Ruční morušové papíry.

Pro lakování předmětů zdobených morušovým papírem platí totéž, co pro ostatní materiály. Celoplošně pokrytý předmět nalakujte 3x, menší motivy lakujte do té doby, než jejich obrysy splynou s podkladem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.