DECOUPAGE

Decoupage návod – potřeby a pomůcky

Decoupage je dekorační technika, zdobení předmětů z různých materiálů pomocí papíru. Je to jednoduchá technika, dostupná pro každého. Decoupage a dekorování pomocí této techniky se můžete poměrně rychle naučit.

Stačí jen vystřihnout obrázek, nalepit a pak povrch přetřít několika vrstvami laku. Decoupage je skvělý způsob, jak vlastnoručně vytvořit originální dekorace a bytové doplňky a dodat tak svému bytu osobitý vzhled. Jaký materiál a pomůcky na decoupage budete potřebovat?

Materiál na decoupage – předměty ke zdobení.

Decoupage lze použít na kterýkoliv materiál. Můžete ozdobit dřevo, překližku, lepenku, kov, sklo, keramiku, beton i plast. Tuto techniku můžete použít na dekorování voskových svíček, předmětů ze slámy i pedigu, zdobit můžete textil, kůži i kameny.

Pomocí decoupage můžete zkrášlit malé dřevěné krabičky i větší kusy nábytku, keramické vázy i květináče z pálené hlíny, nebo betonu. Můžete použít i plechové dózy, skleněné lahve, obaly na květníky z proutí i pedigu.

Materiál na decoupage – ubrousky a papíry.

Ubrousků na decoupage je obrovský výběr. Krásné vzory i barvy, a můžete si vybrat z mnoha různých stylů. Pro tuto techniku ale můžete použít i speciální papíry na decoupage, lesklé, nebo polomatné, v různých gramážích, a také papíry rýžové a morušové.

Materiál na decoupage – lepidla a laky.

Lepidlo a lak na decoupage si můžete vybrat buďto každý zvlášť, tedy jedna lahvička s lepidlem na přilepení papíru/ubrousku a druhá lahvička s lakem na závěrečné přelakování ozdobeného předmětu. Výhoda této varianty je, že se můžete rozhodnout, zda chcete mít Váš výrobek lesklý, polomatný, nebo matný. Podle toho si vyberete příslušný lak.

Další možnost je lepidlo a lak „ dva v jednom“, které použijete na přilepení ubrousku i jako závěrečný lak. Výhodou je, že si koupíte jen jednu lahvičku a jedním přípravkem přilepíte i nalakujete. Nemůžete ale ovlivnit výsledný vzhled dekorovaného předmětu. Pokud použijete ke zdobení ubrousek, výsledek bude lesklý, pokud použijete matný papír na decoupage, výsledek bude polomatný. A jestli máte rádi saténově matný povrch, tento lak není pro Vás to pravé.

Samozřejmě můžete použít i lepidlo Herkules. Přestože ho dost lidí na decoupage používá, a kdysi jsem s ním také pracovala, úplně se mi nešikoval. Je hustší a je potřeba ho trošku naředit. I tak je nějak lepivější, a pokud ubrousek, nebo papír vyhlazujete prsty, chytá se i na ně. Navíc jsem nebyla úplně spokojená se vzhledem hotového výrobku, zdál se mi méně průhledný a trošku mléčný. Ale na internetu lze najít spousty spokojených dekupážistů, který pracují výhradně s Herkulesem.

Každá z výše uvedených možností má své výhody a nevýhody. A každému z nás zřejmě bude vyhovovat jiný typ lepidla a laku. Pro začátek bych doporučila lak a lepidlo „ dva v jednom“, které můžete koupit i v malém balení. Pokud s technikou decoupage začínáte, nebo si ji chcete jen vyzkoušet, je to asi nejlepší volba.

Při decoupage můžete použít také praskací/kraklovací lak, ale o něm zas někdy příště.

Materiál na decoupage – barvy.

Zda budete, nebo nebudete používat barvy při technice decoupage záleží pouze na Vás. Stejně tak i výběr odstínu.

V některých případech nebudete barvy vůbec potřebovat:

– Pokud budete zdobit dřevěné předměty a líbí se Vám prosvítající kresba dřeva pod ubrouskem, nebo pod papírem. Stejně tak i u překližky a sololitu.

– Budete vyrábět obrázek pomocí techniky decoupage, použijete sololak a lepit budete na bílou/světlou stranu.

– Pokud se rozhodnete použít papír na decoupage s vyšší gramáží, nebo silnější morušový papír. Tyto papíry neprosvítají a barva podkladu není přes ně vůbec patrná.

Povrchovou úpravu dřeva, překližky a sololitu provedete lakem, který po zaschnutí přebrousíte a můžete začít s lepením papíru/ubrousku.

Nebo jako podklad pod decoupage použijete vodou ředitelné akrylové barvy:

– Pokud chcete mít jinou barvu obrázku/dekorace, než jaká je barva pozadí na ubrousku/papíru, který jste si vybrali. Například bílý rýžový papír s červenými květy nalepíte na krabičku natřenou zelenou barvou. Bílé části papíru budou po nalepení a přelakování průsvitné, hotová krabička bude zelená s červenými kvítky.

– Ke zdobení používáte více motivů, několik vystřihaných částí ubrousku, nebo papíru na decoupage, a lepíte je na jeden předmět. Pak je potřeba dobře sladit barvu pozadí/zdobeného předmětu s barvou papíru. Snažíme se, aby barva byla co nejpodobnější, ideálně stejná. Jen tak okraje papíru/ubrousku dokonale splynou s podkladem.

– Dekorovaný předmět nebude celý pokrytý papírem, použijete jen část motivu jako malou ozdobu. I zde je vhodné sladit barvu papíru a zdobeného předmětu.

– Předmět, který chcete zdobit je příliš tmavý, nebo se Vám jeho barva prostě nelíbí.

Barvy na decoupage si můžete koupit v malém balení v hobby obchodech, v papírnictví, uměleckých potřebách. Jak jsem již psala výše, použijeme vodou ředitelné akrylové barvy. Dobře se s nimi pracuje, je velký výběr odstínů, a můžete si vybrat i barvy, které jsou po zaschnutí matné. Malé balení akrylových barev v tubě, nebo v kelímku je pro začátek tak akorát. Pokud Vás decoupage bude bavit, a budete chtít vyrábět další a další ozdoby, obrázky a dekorace, doporučuji velké balení akrylové barvy, např. Balakryl.

Pomůcky na decoupage – smirkové papíry a brusná houbička.

Pokud je předmět, který budete zdobit ze dřeva, překližky, nebo sololitu, obvykle není žádným způsobem upraven jeho povrch. Je sice hladký, ale po natření lepidlem, nebo barvou se vlákna ve dřevě zvednou, povrch bude hrubý a drsný. Když natřete překližku, nebo sololit, dopadne to stejně. Pod ubrouskem i papírem na decoupage budou tyto nerovnosti vidět, a po závěrečném nalakování budou ještě výraznější. Proto je potřeba povrch předmětů přebrousit smirkovým papírem ještě před nalepením ubrousku či papíru na decoupage. Pro tuto práci používám smirkový papír na dřevo hrubost P180. Smirek budete potřebovat ještě na vyhlazení laku. Po druhé, nebo třetí vrstvě laku jemně přebrousíte celý Váš výrobek, ať je to dekorace, nebo obrázek. V této fázi používám jemný smirkový papír hrubost P400, nebo jemnou smirkovou houbičku. Pak předmět znovu přelakujte.

Pomůcky na decoupage – štětce, tužky, nůžky.

Některé pomůcky máte jistě doma, třeba pravítko a žehličku. Ostatní nezbytnosti lze bez problémů koupit v nejbližším papírnictví, nebo obchodě s uměleckými potřebami.

– Pravítko, nebo raději dvě. Trojúhelník s ryskou a delší rovné pravítko (30 cm bude určitě stačit). Budou se hodit na vyměření a narýsování hranatých, pravidelných motivů na papíru.

– Měkkou tužku. Já používám mikrotužku 0,5 mm tvrdost 2B. Je tenká, takže s ní snadno obkreslíte i drobné a složitější výřezy třeba z překližky. Nemusí se ořezávat, je tak akorát měkká pro použití na ubrousky i decoupage papíry.

– Gumu budete potřebovat na odstranění nakreslených obrysů z papíru na decoupage. A také na vygumování předmětu na dekorování, při obkreslování se někdy tužkou zašpiní.

– Ostré a tenké nůžky, pokud možno je budeme používat jen na papír. Někdy se můžou hodit i kulaté nůžky z manikúry.

– Pečící papír budete používat společně s žehličkou, na zafixování ubrousků a papírů, aby se při lakování neposunuly. Žehličku nastavte mezi vlnou a bavlnou, a pozor – bez napařování! O žehličku nemusíte mít obavy, nijak se nepoškodí ani neumaže. Žehlíme vždy pouze přes pečící papír.

– Štětec s měkkým vlasem. Osvědčily se mi obyčejné školní štětce, syntetické nebo levnější přírodní. Nejdůležitější je, aby štětec byl opravdu měkký a aby nepouštěl vlasy. Nečastěji se na decoupage používá plochý štětec, mně se ale nejlépe pracuje s kulatým štětcem č. 6. Používám ho na podkladovou barvu, na lepení i lakování.

– Lámací nůž budete potřebovat na vyřezávání motivů a na oříznutí přesahujících částí papíru/ubrousku po nalepení.

– Delší pinzeta se bude hodit při práci s drobnými motivy. Snadno s ní umístíte malé obrázky přesně na místo.

– Vlhká houbička, nebo hadřík a vatové tyčinky budete potřebovat na otření přebytečného lepidla z okolí motivu.

Mimo tyto základní pomůcky budete pro některé projekty potřebovat ještě špachtle, šablony, tupovací houbičky, …. . Ale o těch až u jednotlivých postupů.

Materiál na decoupage – recyklace.

Decoupage může být i zajímavou a kreativní formou recyklace. Pomocí decoupage můžete dát nový vzhled předmětům, které již dosloužily. Nepoužívané nádobí a hrnečky, rámečky na fotky a krabičky, dřevěné bedničky a podnosy, staré papírové kufry. Nejrůznější věci, které jste odložili na půdu, protože měly poškozený lak, místy se oloupala barva, nebo už se Vám prostě nehodily.

Stejně jako předměty k dekoraci, i materiál na zdobení může být recyklovaný. K dekorování můžete použít staré časopisy a katalogy, fotografie a pohlednice, použitý balicí papír, nebo zbytky tapet.

Materiál na decoupage – vlastní výroba.

Do samovýroby předmětů k dekoraci se prozatím moc nepouštím. Jako materiál mám nejraději dřevo. I koupené polotovary na decoupage je potřeba v průběhu práce několikrát brousit smirkem, a to není nic zábavného. A což teprve úprava povrchu při recyklaci dřevěných předmětů. Proto se mi moc nelíbí představa decoupage, která začíná prknem, pilkou a hoblíkem, a pokračuje šmirglem, šmirglem a šmirglem. Třeba někdy příště. Možná si říkáte, že broušení smirkovým papírem není při decoupage nutné, a tento krok vynecháváte. Ale podle mně, kdo jednou zkusí ošmirglovat, šmirgluje navždy. Rozdíly ve výsledku jsou totiž opravdu markantní.

Zato vlastní výroba papíru na decoupage je opravdu zábavná a kreativní činnost. Můžete vytvořit vlastní vzor, ornament, nebo obrázek v grafickém programu. Pak už stačí jen vytisknout na laserové tiskárně a použít k dekorování. Můžete si také nechat okopírovat staré fotky, nebo obrázky, které malovaly Vaše děti. Tímto způsobem vytvoříte skutečně originální a velmi osobité dekorace do svého bytu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.