navod patina papir PROJEKTY
PROJEKTY

Patinování papíru kávou II.

Další návod na patinování papíru kávou a jak vyrobit ještě starší papír.

V minulém návodu na patinování papíru kafem jsem slíbila i jiný postup, tak jdeme na to.

Na patinování budu potřebovat papír, velký štětec, podložku a samozřejmě kávu. Jak se dělá kafe na patinování papíru najdete v předchozím článku.

Suchý papír položím na rovnou nesavou podložku a připravenou kávu natírám velkým štětcem. Tímto postupem lze cíleně vytvořit světlejší a tmavší místa. Buďto použiji dvě kafe o různé koncentraci, nebo některá místa natřu jednou, některá opakovaně. Papír patinovaný štětcem je ovšem jen jednostranný, barva se na druhou stranu propije jen na okrajích.

Může se samozřejmě natřít tak moc, aby se papír nasákl a barva se dostala i na druhou stranu. Ale barva pak bude rovnoměrná a pracně vytvořená světlá a tmavší místa téměř splynou.

Velmi jednoduché a rychlé, že? A teď papíru přidáme pár let navíc.

Na suchý patinovaný papír (ať už je patina dělaná štětcem, nebo namáčením jako minule), použiju opět kávu, tentokrát v nejvyšší koncentraci. Fixírkou přidám tmavší flíčky a skvrnky, někde víc a někde míň, jak už to tak na starém papíru bývá.

Papír patinovaný kávou, štětcem, jsem použila na závěsném srdíčku a dřevěných kostkách. Na rámečku je patina štětcem a trojúhelníčky v rozích jsou ostařené fixírkou.

Vánoční dekorace ve vintage stylu, dřevěná závěsná srdíčka i patinované rámečky na obrázky nabízím ve svém eshopu.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.