starozitny telefon Ericsson AC 110 staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Starožitný telefon Ericsson AC 110.

Telefon Ericsson AC 110 Skeleton.

Starožitný telefon Ericsson AC 110 ve verzi pro švýcarskou Státní správu telegrafů.

Základní deska telefonu Ericsson typ AC 110 je z ebonitu. Na ní je umístěn dřevěný sloupek ve tvaru zvonu, uvnitř sloupku je uloženo hovorové trafo. Vně, na přední straně, je rámeček pro vložení štítku s telefonním číslem.

Výrazná vidlice s ozdobnými kapičkami nese mikrotelefon s dřevěnou ručkou a skvěle zachovalou trumpetkou na mikrofonu.

Přívodní šňůra je šestižilová, připojená vně, na zadní straně. Vlevo, na horní straně základní desky telefonu Ericsson AC 110 je umístěno svírkové pole.

Bohužel u všech našich Skeletonů bylo neodborným zásahem poškozeno vnitřní propojení. Stejně tak i tento přístroj byl „upraven“ a z původního propojení zbylo pouze torzo. Přestože bylo velice obtížné zjistit, jak byl telefon Ericsson AC 110 původně zapojen, podařilo se díky zkušenostem našeho technika uvést přístroj do plně funkčního stavu. A z fragmentů původního zapojení pan technik také vyvodil, že svírkové pole slouží k zapnutí či vypnutí zvonku telefonu při odchozím volání. Bude li propojovací kolík umístěn v zadní části pole (první foto), tak při odchozím volání vlastní zvonek nebude zvonit (střídavý proud z induktoru nebude zvonkem procházet).  Propojovací kolík v přední části svírkového pole (druhé foto)připojí vlastní zvonek, a ten bude při odchozím volání zvonit.

Chybějící propojovací kolík u tohoto telefonu Ericsson AC 110 jsme nahradili replikou vlastní výroby.

Telefon Ericsson AC 110 pro švýcarskou Státní správu telegrafů je součástí naší sbírky. Starožitný telefon Ericsson je po renovaci, plně funkční.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.