decoupage navod pro zacatecniky 6
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod pro začátečníky – tři srdce ve venkovském stylu.

Vyzkoušejte decoupage! Budete potřebovat jen chvilku na přečtení návodu a můžete vytvořit svou první, vlastnoručně vyrobenou dekoraci.

Nejlepší způsob jak se naučit se základům této techniky je začít s jednoduchým projektem. Vyberte si na zdobení nějaký menší předmět jednoduchého tvaru, s rovným povrchem. Co třeba výřezy z překližky ve tvaru srdíčka?

Návod na decoupage – srdíčka z překližky dekorovaná ubrouskem – závěsná dekorace.

Materiál:

3 výřezy z překližky ve tvaru srdce

1 ubrousek se vzorem

Lepidlo a lak na decoupage dva v jednom

0,5 m stuhy z šifonu šířka 3 mm

Pomůcky:

Štětec s jemným vlasem

Měkká tužka

Guma

Smirkový papír na dřevo P 180

Smirkový papír na dřevo P 400, nebo jemná brusná houbička

Nůžky

Lámací nůž

3 špejle se špičkou

Návod na decoupage srdíčka – příprava podkladu.

Překližkové výřezy otřete suchým hadříkem a natřete tenkou vrstvou laku (lepidlo a lak na decoupage dva v jednom) a nechte zcela zaschnout. Lak aplikujte na obě strany i na boky výřezu.

Po natření se vlákna ve dřevě zvednou, povrch překližky bude drsný. Použijte brusný papír P 180 a srdíčka osmirkujte, všechny nerovnosti vyhlaďte. Překližku bruste PO směru vláken ve dřevě. K vyhlazení povrchu bude stačit 3-5 tahů na každé straně. Smirkem vyhlaďte i nerovnosti na stranách výřezu a hrany srdíčka. Suchým hadříkem odstraňte prach z broušení.

Návod na decoupage srdíčka – výběr a příprava motivu.

Na zadní/bílou vrstvu ubrousku obkreslete srdíčka z překližky. Některé výřezy nejsou symetrické, jako v tomto případě. Musíte tedy obkreslit obě strany srdíčka. Jednu stranu si označte tužkou, na překližkovém srdíčku i na bílé straně ubrousku. Nebudete pak muset v průběhu lepení zkoušet, který vystřižený motiv patří na kterou stranu srdíčka. Vystřihněte obkreslená srdíčka z ubrousku. Otvory v srdíčku, do kterých budete na závěr navlékat stuhu, nezakreslujte, ani nevystřihujte.

Zkontrolujte hrany překližkových srdíček a případně je vygumujte. Při obkreslování se někdy zašpiní od tužky.

Návod na decoupage srdíčka – lepení motivů z ubrousku.

Vystřižená srdíčka z ubrousku jsou malá, snadno je tedy nalepíte pomocí štětce. Ubrousky na decoupage bývají dvojvrstvé, nebo třívrstvé. Na zdobení použijte jen vrchní, barevnou vrstvu.

Oddělte barevnou vrstvu z jednoho vystřiženého motivu a přiložte ji na srdíčko z překližky. Od středu motivu začněte nanášet lepidlo. Natírejte shora, a štětcem přitiskněte ubrousek k podkladu. Po navlhčení lepidlem se ubrousek trošku zvlní. Tyto záhyby jemně štětcem vyhlazujte. Současně tedy natírejte, vyhlaďte i přitlačte ubrousek.

Natřete lepidlem celý ubrousek, včetně místa nad otvorem pro stuhu. Pokud se ubrousek vytáhne a okraje přečnívají přes hrany překližkového srdíčka, natřete i tyto přesahy. Lepidlem se ubrousek zpevní a později ho snáze upravíte.

Postupně přilepte motiv na všechna 3 srdíčka a nechte zaschnout, přilepený ubrousek musí být na dotek úplně suchý.

Po zaschnutí můžete začít s lepením ubrousku na druhou stranu srdíčka. To je ta strana, kterou jste si při obkreslování označili. Vygumujte značku z překližkového výřezu, tužka by pod ubrouskem prosvítala. Oddělte barevnou vrstvu z vystřiženého motivu, nalepte a uhlaďte případné záhyby na ubrousku.

Ozdobte ubrouskem všechna srdíčka a opět nechte zcela zaschnout.

Prořízněte otvory v srdíčku a okraje ubrousku do nich zastrčte. Můžete použít třeba špičatou špejli. Prořízněte ubrousek, zastrčte špejli do otvoru pro stuhu a špejlí zatočte, jako když se ořezává tužka. Přebytek ubrousku nad otvorem takto pěkně začistíte. Pro jistotu ještě natřete lepidlem vnitřek otvoru.

Zkontrolujte, zda se ubrousek po obvodu srdíček neodchlipuje, případně tato místa přetřete lepidlem a štětcem přitlačte.

Pokud okraje ubrousku přečnívají přes překližkové srdíčko, opatrně je odřízněte nožem.

Návod na decoupage srdíčka – lakování.

Posledním krokem při výrobě závěsné dekorace je lakování. Díky několika vrstvám laku bude povrch Vaší vlastnoručně vyrobené dekorace hladký a vzor získá hloubku. Srdíčka budete moci očistit a otřít vlhkým hadříkem bez obav z poškození.

Natřete první tenkou vrstvou laku. Nalakujte boky srdíčka, i obě strany. Štětcem přetahujte i přes hrany srdíčka. Pokud budete chtít práci urychlit a nalakovat celé srdíčko najednou, jukněte sem. Nechte lak důkladně zaschnout.

Natřete druhou tenkou vrstvu laku, opět celé srdíčko vřetně boků. Nechte lak zaschnout.

Aplikujte třetí tenkou vrstvu laku a nechte zaschnout.

Přebruste celou dekoraci smirkovým papírem P 400, nebo jemnou brusnou houbičkou. Pracujte opatrně, jen lehce vyhlaďte povrch. Suchým hadříkem otřete prach.

Natřete poslední tenkou vrstvu laku na obě strany a boky srdíčka a počkejte, až lak uschne.

Zavěste srdíčka na stuhu a je hotovo.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.