DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod – 6. lakování

Proč lakovat decoupage?

Postup práce při zdobení technikou decoupage je vlastně velmi jednoduchý. Upravit povrch předmětu, vybrat a vystřihnout motiv z papíru, nebo ubrousku, nalepit a přelakovat, přelakovat, přelakovat, … . Ideálním výsledkem by měl být předmět ozdobený decoupage papírem/ubrouskem, na kterém není patrné, jestli je motiv nalepený, nebo namalovaný.

Dalším ryze praktickým důvodem, proč decoupage lakovat je údržba a čištění. Nalakované dekorace a obrázky můžete bez obav otřít a očistit vlhkým hadříkem. Kolik vrstev laku je potřeba?

Podle toho, jak silný je použitý papír na decoupage nebo ubrousek. Podle toho, jak chcete mít hladký a odolný povrch. Podle toho, zda je předmět pokrytý papírem celoplošně, nebo jste použili jen jeden malý motiv na větším předmětu. Možná budou stačit 3 vrstvy, možná jich bude potřeba víc.

Před samotným lakováním ještě pár důležitých poznámek.

Po nalepení kteréhokoliv materiálu, ubrousku i papíru, nechte Váš výrobek dobře uschnout. Než začnete se závěrečným lakováním, lepidlo musí být úplně suché.

Více tenkých vrstev laku vypadá mnohem lépe, než jedna silná.

Čím víc vrstev laku, tím více motiv ustupuje do pozadí a splývá s podkladem.

Nechte lak zcela zaschnout před nanesením další vrstvy. Čím silnější je papír, tím déle schne.

Pokud vytváříte venkovní dekorace, použijte lak určený pro exteriér. Lakujte pečlivě a použijte více vrstev. Tak ochráníte své dílo před poškozením vlhkostí.

Návod na decoupage – lakování.

1. Aplikujte první, tenkou vrstvu laku. Natřete celý dekorovaný předmět včetně ubrousku/decoupage papíru a nechte zaschnout.

2. Druhou tenkou vrstvu laku, opět přes celý předmět včetně papíru/ubrousku a nechte úplně zaschnout.

3. Třetí tenkou vrstvu laku, stejně jako obě předchozí. I tato vrstva musí úplně zaschnout.

Použili jste na dekorování ubrousky? Rýžový papír? Morušový papír nízké gramáže? Decopatch? Na rozdíl od silnějšího decoupage papíru mají tu výhodu, že jsou velmi tenké a není potřeba tolik vrstev laku, aby motiv splynul s podkladem. Tři vrstvy laku obvykle stačí pro závěrečnou úpravu decoupage obrázků i dekorací určených na ozdobu a vystavení. Prohlédněte si svůj výrobek. Má hladký a stejnoměrně lesklý povrch? Nejsou vidět přechody mezi motivem a podkladem? Skvělé! Vaše vlastnoručně vyrobená dekorace je hotová!

Použili jste tenký papír, nebo ubrousek a nejste spokojeni s výsledkem? Jsou viditelné přechody nebo je povrch nestejnoměrný? Vytvořily se Vám na laku matné flíčky? Použili jste na zdobení silnější decoupage papír? Vyrábíte předmět pro častější použití, třeba krabičku na kapesníky? Jste puntičkář (jako já) a v určitém úhlu a dopadu světla se Vám to prostě nějak nezdá? Pokud ano, pokračujte dalším krokem.

4. Celý předmět, ze všech stran i hrany osmirkujte jemným brusným papírem P400, nebo jemnou brusnou houbičkou. Dodržujte jeden směr, netlačte příliš. Pouze jemně vyhlaďte povrch. Prach z broušení otřete suchým hadříkem, nebo oprašte štětcem.

5. Čtvrtá, pátá a šestá tenká vrstva laku a každou nechte úplně zaschnout.

6. Prohlédněte si svoji práci. Jste spokojeni nebo budete pokračovat dále? To už záleží zcela na Vás.

7. Chcete pokračovat? Opakujte bod 4-6 dokud nebudete spokojeni s povrchovou úpravou a celkovým vzhledem Vašeho díla. Vždy 3 tenké vrstvy laku, přebrousit jemným smirkem, další 3 vrstvy laku, přebrousit smirkem, další 3 vrstvy atakdále atakdále až k naprosté dokonalosti.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.