ubrousky decoupage
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod – 3. lepení ubrousků na decoupage

Jak nalepit ubrousek na decoupage pomocí štětce a kdy použít žehličku?

Předmět ke zdobení máte připravený a vybrali jste si ubrousek. Vystřihli jste motivy na dekorování a můžete začít s lepením.

Lepení ubrousku štětcem.

Tento postup se hodí pouze pro lepení menších motivů. Lepidlo docela rychle zasychá a je potřeba pracovat rychle. Ubrousek se po navlhčení lepidlem zvlní a vytáhne. Současně s přilepováním ho musíte i vyhlazovat. V místě, kde je lepidlo částečně suché už ubrousek vyhladit nelze. Je už přilepený, tedy nebude klouzat po podkladu a zvlněná místa nejdou vyrovnat.

Vybraný motiv přiložte na suchý podklad a začněte s nanášením lepidla. Postupujte od středu motivu k okrajům. Štětcem natírejte lepidlo na ubrousek, současně jemně přitiskněte k podkladu. Štětcem zároveň vyhlazujte záhyby. Některé pevnější ubrousky můžete také za okraj mírně popotahovat. Když je trošičku natáhnete, vlnky na ubrousku se narovnají a snadněji ho přilepíte. Dokud je celý povrch mokrý, můžete také ubrousek opatrně vyhladit prstem. Pokud se ubrousek vytáhne a bude přečnívat přes zdobený předmět, natřete lepidlem i tyto okraje. Po zaschnutí lepidla budou pevnější a snáze je odříznete.

Lepení ubrousku žehličkou.

Tento postup použijte pro větší motivy, třeba decoupage obrázky a dekorování dřevěných krabiček. Připravený a suchý podklad natřete lepidlem. Po zaschnutí lepidla přiložte ubrousek a přes pečící papír zažehlete. Nezapomeňte, že žehlit budete BEZ napařování. Teplotu žehličky nastavte někde mezi vlnou a bavlnou. Záleží na typu žehličky. Já používám starou žehličku a při nastavení bavlna je teplota příliš vysoká. Lepidlo se pod ubrouskem začne vařit a udělá neodstranitelné bubliny. Zda je nastavená teplota správná poznáte podle toho, že po zažehlení je ubrousek přilepený k podkladu. Zkontrolujte, zda jsou dobře přilepené i okraje, případně je přes pečící papír přižehlete znovu. Když zažehlený motiv vystydne, můžete začít s lepením ubrousku. Postup je stejný jako při lepení štětcem, viz výše. Od středu k okrajům, vyrovnávat a vyhlazovat vlnky, případně uhladit prstem.

Další krok při výrobě dekorací a obrázků technikou decoupage – lakování.

Ať už jste motiv z ubrousku lepili pomocí štětce, nebo pomocí žehličky, na závěr je potřeba výrobek nalakovat. Jak postupovat při lakování předmětů zdobených technikou decoupage se dočtete v dalším článku.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.