papir decoupage Decopatch
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod – 4. lepení decoupage papíru

Jak lepit papíry na decoupage.

Papíry na decoupage vyžadují trochu jinou techniku lepení, než ubrousky. Jak pracovat s různými druhy decoupage papíru?

Decoupage papíry jsou pevné a silnější než ubrousky. Před lepením je potřeba papír navlhčit, nebo namočit. Papír tak změkne, lépe se aplikuje a vyhlazuje. Informace o přesném postupu přípravy decoupage papíru před lepením by měla být dostupná u prodejce. Tenké druhy papíru na decoupage (nižší gramáž) není potřeba před použitím namáčet, natření lepidlem papír dostatečně zvlhčí.

Lepení papíru na decoupage bez namáčení.

Na rubovou stranu připraveného motivu naneste tenkou vrstvu lepidla. Nejlépe se to dělá tak, že motiv položíte lícem dolů na čistý papír a štětcem natřete rubovou stranu lepidlem. Přetahujte přes okraje motivu, budete tak mít jistotu, že se po uhlazení nebudou odchlipovat. Na připravený a suchý podklad naneste vrstvu lepidla. Po mokrém povrchu bude motiv lépe klouzat, snadno ho přesně umístíte i vyhladíte. Motiv přiložte na podklad, a pomocí prstů, u větších motivů hranou dlaně postupně vyhlazujte papír. Postupujte od středu k okrajům, přitlačujte motiv a současně vyhlazujte povrch.

Pokud lepíte pravidelný tvar, třeba čtverec, nebo obdélník, můžete to zkusit i jinak. Natřete podklad lepidlem. Na jeden okraj motivu, na rubovou stranu, naneste lepidlo. Jen proužek tak 4-5 cm. Počkejte pár vteřin, až se lepidlo vsákne do papíru. Motiv přiložte na podklad a polovinu natřeného proužku přihlaďte. Pokud přihladíte celou část natřenou lepidlem najednou, těžko se pak dostanete znovu štětcem až k okraji lepidla. A budete muset papír ohnout v místě, kde je ještě suchý. Tento ohyb může být na hotovém výrobku vidět. Pak štětcem natřete lepidlo na rubovou stranu motivu na dalších 4-5 cm, chvilku počkejte a přihlaďte zase jen polovinu natřené části, na kterou jste nanesli lepidlo. Stejně pokračujte, až nalepíte celý motiv. Podmínkou je, stejně jako u předcházejícího postupu, že na podkladu musí být stále mokré lepidlo.

Lepení papíru na decoupage předem namočeného ve vodě.

Před použitím můžete papír na decoupage namočit, stačí na pár vteřin ponořit celý motiv do misky s vodou. Podle barvy na rubové straně nejlépe poznáte, zda papír po celé ploše nasál vodu. Papír vyndejte z vody, položte rubovou stranou třeba na papírovou utěrku. Druhou utěrku položte navrch a lehce přimáčkněte. Osušíte tak povrch papíru a lépe se s ním bude pracovat. Další postup je stejný jako při lepení bez namáčení, tedy lícem na čistý papír, natřít zrubu lepidlem, přiložit na podklad a vyhladit.

Lepení papíru na decoupage navlhčeného houbičkou.

Pokud Vám nevyhovuje namočení papíru ve vodě, můžete ho navlhčit houbičkou. Papír na decoupage položte lícem dolů na čistý papír. Namočte houbičku ve vodě a přetírejte rubovou stranu papíru na decoupage, až je vodou nasáklý v celé ploše. Pokud jsou na papíru kapky vody, jemně osušte utěrkou. Natřete rubovou stranu lepidlem, přiložte na podklad a uhlaďte. Podrobněji je lepení popsáno výše.

Lepení papíru Decopatch.

Při práci s Decopatch papírem se mi neosvědčil doporučený postup. Motivy z papíru Decopatch se mají aplikovat na podklad natřený lepidlem, a štětcem namočeným v lepidle uhladit od středu k okrajům. Papír se ale uhlazoval velmi obtížně, štětec po něm klouže a úplně vyhladit se mi ho nepodařilo. Navíc se mi zaschnutí odchlipovaly okraje. Můžete tedy vyzkoušet postup, který používám já.

Na dekorovaný předmět naneste lepidlo. Přiložte motiv z Decopatch papíru a nasucho vyhlaďte od středu k okrajům. Uhladit můžete prsty, nebo hranou dlaně, podle velikosti motivu. A můžete i trošku přitlačit. Papír je pevný, není třeba se bát, že se roztrhne. Je i pěkně hladký, takže vyrovnání případných nerovností a vrásek je docela snadné.

Dalším krokem decoupage je lakování.

Použili jste k dekorování papír na decoupage nebo papír Decopatch? Pokud ano, a máte již přilepený motiv a lepidlo je suché, můžete začít se závěrečným lakováním decoupage.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.