papir decoupage ryzovy
DECOUPAGE

Decoupage na dřevo návod – 5. lepení rýžového a morušového papíru

Návod na decoupage s rýžovým a morušovým papírem.

Decoupage s použitím rýžového a morušového papíru je snazší a jednodušší, než dekorování předmětů ubrousky. Rýžový papír i morušový papír je ideálním materiálem pro začátečníky.  A také pro ty, kdo zdobení touto technikou již vyzkoušeli, ale nebyli spokojeni s výsledkem své práce.

Způsob lepení rýžového papíru je stejný, jako lepení ubrousků. Rozdíl je v tom, že rýžový papír se při lepení téměř nevlní a minimálně se vytahuje. Nebudete se muset tolik zlobit s vyhlazováním, a protože rýžový papír je pevnější než ubrousek, není tak velké riziko protržení. Pokud máte již připravený předmět ke zdobení, upravili jste jeho povrch a barvu, můžete začít s lepením.

Lepení rýžového papíru štětcem.

Tento způsob je vhodný pro menší motivy. Položte motiv na suchý podklad a štětcem nanášejte lepidlo na rýžový papír. Zároveň s nanášením lepidla přitiskněte papír štětcem k podkladu a uhlazujte. Postupujte od středu ke stranám. Než papír zaschne, můžete jeho povrch vyhladit i prsty, opět od středu ke stranám.

Lepení rýžového papíru žehličkou.

I velké motivy z rýžového papíru můžete samozřejmě lepit štětcem, ale když je zažehlíte, bude se Vám lépe pracovat. Papír bude zafixovaný na podkladu a i při následném natírání/lepení štětcem zůstane na místě.

Natřete lepidlem připravený předmět a nechte lepidlo zaschnout. Přiložte motiv vystřižený z rýžového papíru a přes pečící papír ho zažehlete k podkladu. Žehličku nastavte mezi vlnou a bavlnou a přejeďte celý motiv, nezapomeňte dobře přižehlit okraje.

Nastavení teploty záleží na typu žehličky. Při nízké teplotě lepidlo nepovolí a rýžový papír se k podkladu nepřilepí. Při vysoké teplotě se lepidlo začne „vařit“ a na povrchu se vytvoří bubliny, které není možné odstranit. Při správné teplotě se rýžový papír přilepí k podkladu. Začněte tedy raději s nastavením na vlnu, a pokud se papír nepřilepí, teplotu zvyšte.

Lepení morušového papíru.

Na decoupage můžete použít i ruční morušový papír. Prodává se v různých gramážích, barvách a můžete si vybrat i morušové papíry, ve kterých jsou různá vlákna, lístky, nebo květy. Ruční morušový papír o gramáži 25-40 g se výborně hodí na decoupage. Snadno přijímá lepidlo a při práci se nevytahuje, ani nevlní. Podklad natřete lepidlem a ihned přiložte motiv. Přitlačte a uhlaďte prsty, nebo dlaní, směrem od středu ke krajům.

Po nalepení morušového i rýžového papíru následuje lakování.

Po nalepení rýžového papíru na podklad, ať už štětcem, nebo žehličkou není ještě Vaše dekorace hotová. Povrch předmětu je potřeba nalakovat. Stejně tak pokud jste použili ruční morušový papír. Postup lakování a proč lakovat decoupage se dozvíte v následujícím článku.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.