decoupage na polystyrenu navod PROJEKTY
PROJEKTY,  DECOUPAGE

Kvítkované dekorace na krbovou římsu.

Nápad na velké kytičkované koule jsem nosila v hlavě více než rok. Inspirovaly mě překrásné porcelánové ozdoby, které jsem kdesi viděla. Problém však byl v polystyrenu, který jsem chtěla použít jako základ.

Zarputile se vzpíral každé barvě i laku, kterými jsem se ho pokoušela natřít. Poprvé akrylová barva, popraskala. Pak zbytečný pokus přemluvit polystyren druhou vrstvou, popraskala také. Nová polystyrenová koule a nátěr křídovou barvou. Naprosto stejný výsledek! Kraklované koule jsem odložila, a to na dlouho. Bylo mi totiž jasné, že před dalším pokusem bude potřeba nejdřív odstranit barvu z polystyrenu, a tedy není na co se těšit.

Neradostný návrat k polystyrenu začal smirkem, a pak se vše opakovalo. Natřela, popraskalo. Natřela podruhé, popraskalo zas. A tak dále, a tak dále, až jsem se s vysněnými dekoracemi rozloučila a sveřepý polystyren odložila.

A pak přišel ten nešťastně šťastný nákup reliéfní pasty. Chtěla jsem vyzkoušet šablonování a vyrobit si dekoraci s plastickým vzorem. Reliéfní pasta ovšem nereliéfovala, jak sliboval návod. Byla hodně řídká a vzor se roztékal. Dále bylo v návodu psáno, že pasta je pružná a drží na každém podkladu. A to teda skutečně drží. I na polystyrenu a vůbec nepraská!

Pojďme si tedy společně vyrobit polystyrenové koule samý květ.

Materiál a pomůcky:

polystyrenový základ – koule

reliéfní pastu (nebo jiný podobný materiál – struktur pasta, pasta na šablonování, gesso, akrylový šeps. Vyrovná povrch polystyrenu a vytvoří podklad pro nátěr barvou. Jednotlivé druhy se liší hustotou. Hustší pasta lépe vyrovná viditelné švy a prohlubně v polystyrenu již v jedné vrstvě. Řidší pastou je potřeba základ natřít vícekrát.)

špejle

akrylová barva

lak a lepidlo na decoupage

štětec

ubrousek na decoupage

smirkový papír, nebo brusná houbička

Postup:

Polystyrenový základ napíchneme na špejli a natřeme pastou. Díky špejli můžeme natřít celou kouli najednou, vyjma malého kousíčku, který doplníme později. Pastu necháme uschnout. Pokud použijete hustší pastu, jedna vrstva bude stačit.

Moje pasta je řidší, takže jedna vrstva nezakryla nerovnosti na povrchu polystyrenu, jak vidíte na následujících fotkách. Bylo potřeba celkem tří vrstev reliéfní pasty. Samozřejmě každá další vrstva až po úplném zaschnutí vrstvy předchozí.

Když je povrch připravený, šev ani ďolíčky v polystyrenu nejsou patrné, celou kouli ošmirglujeme dohladka.

Polystyrenový základ očistíme od prachu z broušení a natřeme akrylovou barvou. Kouli stále necháváme napíchnutou na špejli a natřeme pěkně kolem dokola. Já jsem použila matnou akrylovou barvu krémového odstínu.

Nežli barva uschne, připravíme si (vytrháme) motivy z vybraného ubrousku. Práci si můžeme usnadnit pomocí vody a tenkého štětečku, nakoukněte do článku rady a tipy „Jak snadno a rychle vytrhat motiv z ubrousku“.

Připravené kousky ubrousku nalepíme na kouli, pěkně vyhladíme a necháme uschnout. Jeden malý kousek ubrousku si necháme stranou, ten přijde na místo, kde je ještě pořád zapíchnutá špejle. Po zaschnutí lepidla kouli přelakujeme. Já dávám většinou 3 vrstvy laku, přechody mezi místy s ubrouskem a bez ubrousku tak více splynou.

Když je lak suchý, sundáme kouli ze špejle. Otvor zaplníme kouskem papíru a opatrně přetřeme/vyrovnáme pastou. Když je pasta suchá, natřeme místečko barvou, když je i barva suchá, můžeme nalepit ubrousek a přelakovat.

Celá polystyrenová koule je ozdobená ubrouskem, lak je suchý a můžeme tedy velmi jemnou brusnou houbičkou, nebo smirkem jemně vyhladit. Pak otřeme prach a dekoraci natřeme poslední vrstvou laku. Tentokrát to ale bude nadvakrát, půlku koule a nechat uschnout, a pak druhou část koule.

A pak ze všeho nejdůležitější práce, pokud už to tedy nemáte předem promyšlené. Najít pro kytičkované koule vhodný podstavec

a místo, kde pokvetou.

Přeji pěkné dekupážování!

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.