fotoaparat Kodak Brownie No.2 model D
stará TECHNIKA - sbírečky

Fotoaparát Kodak Brownie.

Starožitný fotoaparát Brownie No. 2 model D z roku 1914 od firmy Eastman Kodak Co., Rochester, USA.

Fotoaparát Kodak Brownie je vyrobený ze dřeva, lepenky a kovu, vně potažený imitací kůže.

Kodak No. 2 Brownie má dva zrcátkové hledáčky. Jeden nahoře pro fotografování portrétů (na výšku), druhý na pravé straně pro krajinu (na šířku). Při focení se fotoaparát Kodak Brownie drží zhruba v úrovni pasu, obraz se přes šikmé zrcátko promítá na matnici hledáčku.

Spoušť je na pravé straně fotoaparátu. Při focení se posune směrem dolů. V této pozici zůstane, nevrací se zpět, jak je to obvyklé u podobných fotoaparátů. Při další fotografii se posune opačným směrem.

Čas expozice se u fotoaparátu Kodak Brownie nastavuje jazýčkem na horní straně vlevo. Pokud budeme fotit při slabém osvětlení, nebo když je venku zamračeno, vysuneme jazýček. Stiskneme spoušť a závěrka bude držet otevřená, dokud nestiskneme spoušť podruhé.  V základní pozici je čas expozice nastaven pevně.

Velkou předností fotoaparátu Brownie No. 2 je možnost nastavení clony. Nastavuje se výsuvným jazýčkem na horní straně fotoaparátu uprostřed. Je možné si vybrat ze tří pozic (velikostí otvoru clony) pro různé světelné podmínky při focení.

Objektiv je u Kodak Brownie s pevným zaostřením a neobvykle uložen až za závěrkou a clonou.

Film se vkládá do vyjímatelné kazety, která je uvnitř fotoaparátu. Převíjí se otáčením kličky na pravé straně boxu.

Na rozdíl od našeho Zeiss Ikon Box Tengor, pro ten již příslušný film pravděpodobně neseženeme, film do Kodaku se ještě koupit dá. Proto jsme opravili několik drobností. Dolepili pár míst na vnitřní kazetě, doplnili červené okénko, přes které se kontroluje posunutí filmu, a vyměnili osleplá zrcátka.

A teď už zbývá jen vyzkoušet fotoaparát Kodak No. 2 Brownie model D v praxi.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.