renovace kozene kabely PROJEKTY
PROJEKTY

Renovace kožené kabely.

Renovace staré doktorské tašky.

Stará kožená kabela měla svá nejlepší léta už dávno za sebou. Vlastně měla za sebou už i ta nejhorší. Odložená doktorská taška sloužila jako úschovna pro nepoužívané věci, naposledy to byly staré kolíčky na prádlo, které již také dosloužily. Podle fleků a stavu kůže uvnitř kabely v ní před tím bydlela hlinka, něco rezatého, něco mastného a něco ostrého.

Stav staré kožené kabely byl sice strašlivý, ale na popelnici je vždycky času dost.

Tahle kabela je ideálním adeptem na experiment s renovací staré kůže. A jestli se to podaří, tak až někdy příště vylovím z archivu třeba starou vutónku, budu už vědět, jak na to ;-).

Nejprve dezinfekce lihem. Po uschnutí jsem starou kabelu vykartáčovala. To ale bylo spíše pro forma, než s nějakým významným výsledkem. Jen jsem odstranila prach z posledních padesáti let. Pak šla doktorská taška do kýble s vodou a mýdlem. Nejprve si tam asi 2 hodinky poležela, pak v nové mýdlové vodě vyprat a ještě namokro vyčistit mýdlem a kartáčkem. Pak do další mýdlové vody, znovu kartáček a pak ještě 2x dokola, než se všechna špína vyprala. Poté tři lázně v čisté vodě, aby se z kůže vyplavilo mýdlo. Koženou kabelu jsem pak vycpala novinama a nechala schnout pověšenou venku. Asi za hodinku jsem noviny vyměnila, a pak ještě 3x. Přes noc jsem kabelu nechala s poslední dávkou novin schnout pěkně na vzduchu. Noviny odsají část vlhkosti z kůže, a také trochu pomohly vrátit kabele její tvar.

Druhý den už byla doktorská kabela napůl suchá, noviny jsem vyndala a kabelu nechala dál schnout zavěšenou venku. Úplně suchá byla díky krásnému počasí již třetí den od koupání, takže jsem mohla začít s promazáváním kůže. Běžným krémem na boty, dosti vydatně a mnohokrát. Vcucla ho opravdu hodně. Nejprve krém bezbarvý, na promaštění, pak černý krém na boty, aby se oživila barva.

Vnitřní část byla hodně poškozená a odřená. Zbytky po podšívce jsem nikde, ani pod rámečkem nenašla, asi byla jen výztuž z papíru. Rozhodla jsem se tedy vnitřek ponechat tak, jak je, jen zakamuflovat poškození černým sprejem na semiš.

Starou doktorskou kabelu nyní máme jako krásnou vintage dekoraci na věšáku v předsíni.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.