Ericsson AC 110 Skeleton staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Starožitný telefon Ericsson Skeleton AC 110.

Telefonní přístroj Ericsson AC 110.

Starožitný telefon Ericsson typ AC 110 byl dle výrobního čísla vyroben v roce 1896. Stolní telefonní přístroj, tzv. „Ericsson Skeleton“ je telefon systému MB, s vlastní baterií. Ta byla umístěna externě, mimo přístroj. Hovory byly spojovány manuálně, prostřednictvím spojovatelky.

Základní deska telefonu Ericsson AC 110 je z ebonitu. Na základní desce uprostřed je dřevěný díl ve tvaru zvonku, ve kterém je uloženo hovorové trafo (indukční cívka). Na levé straně, shora na ebonitové základně, je umístěna bleskojistka.

Pod ní, na boku základny, je připojena šestižilová přívodní šňůra. Vlevo je také odstředivý odpojovač zkratu induktoru

Starožitný telefon Ericsson AC 110 má mikrotelefon s dřevěnou ručkou, mušle sluchátka je z ebonitu.

Vnější části telefonního přístroje Ericsson „Skeleton“ byly, vzhledem k jeho věku, v poměrně dobrém stavu. Ebonitové základně se po renovaci vrátila původní černá barva a lesk.

Typická „trumpetka“ na mikrofonu byla celkem zachovalá, bez větších poškození.

Vnitřní části telefonu Ericsson AC 110 byly závažně poškozeny zásahem „kutila“. Zbyl pouze zlomek původního propojení.

Zapojení přístroje Ericsson AC 110 není stejné, jako u našich „Skeletonů, a ani se nám nepodařilo najít odpovídající schéma pro tento typ.

Přesto se našemu technikovi podařilo uvést přístroj do funkčního stavu a ze zbytků původního propojení odvodit, jak byl přístroj zapojen.

Jeho zapojení je téměř shodné s nástěnným telefonem Ericsson (renovaci dokončujeme). U tohoto “Skeletonu” je (na rozdíl od novějších přístrojů) zvonek připojen na pohyblivé pero vidlice.

Dalším rozdílem je indukční cívka, která má tři vinutí (Ericsson No 16. GPO má pouze dvě). Vzhledem ke stavu přístroje nebylo patrné jejich zapojení. Vinutí 1,5 Ω bývá použito pro obvod mikrofonu, obě další vinutí mají 90 Ω. Technik původně zapojil 1,5 Ω pro mikrofon a spojená vinutí 90 Ω do série pro sluchátko. Jelikož mikrofonní obvod byl velice slabý, bylo vinutí 1,5 Ω a 90 Ω spojeno do série pro mikrofon a druhé vinutí 90 Ω bylo použito pro sluchátko. V tomto zapojení pracuje mikrotelefon perfektně.

Starožitný telefon Ericsson „Skeleton“ AC 110 v naší sbírce je po renovaci, plně funkční.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.