telefon RTT56B BTMC Bell staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Telefon RTT 56 B.

Telefonní přístroj RTT 56 BTMC.

Telefonní přístroje RTT 56 instalovala do domácností a firem belgická státní společnost RTT (Régie des Télégraphes et Téléphones). Dodavatelem RTT a výrobcem těchto telefonů byla společnost BTMC (Bell Telephone Manufacturing Company) a společnost ATEA (Ateliers de Téléphone et Electricité Anversoise, později Automatique Electrique de Belgique).  Přestože telefon RTT 56 vyráběly dvě různé společnosti, přístroje obou výrobců jsou naprosto shodné a vpředu označené štítkem RTT.  Pouze na spodním krytu je pod typovým označením RTT 56 písmeno A nebo B. Stejně tak i uvnitř telefonu můžeme dle A pro Atea či B pro BTMC určit výrobce přístroje.

Telefonní přístroj RTT 56 v naší sbírce je značený B, výrobcem je belgická firma Bell Telephone Manufacturing Company.

Telefon RTT 56 se začal vyrábět v roce 1956. Je tedy poměrně „nový“. Přesto jeho tvar, barva, použité materiály i celkový design připomíná telefony z 20. a 30. let. Vznikl v době, kdy se telefonní přístroje dělaly obvykle z termoplastu. RTT 56 má ale kovový horní kryt, ze zinkové slitiny. Vidlice telefonu RTT 56 je z bakelitu, stejně tak i mikrotelefon. Černá barva přístroje v kombinaci se zlatou rukojetí opět evokuje decentní eleganci starých časů.

Telefon RTT 56 B je tedy „mladík“ a ještě k tomu cizinec. Je proto poněkud mimo téma naší sbírky telefonů v Čechách vyrobených nebo používaných a do doby bakelitové. Ale pro jeho starodávný vzhled, držadlo jako má konvice na čaj a secesní ornamenty po stranách (i když nepůvodní) udělám výjimku.

Vintage telefon RTT 56 B jsme získali ve velmi dobrém stavu, nyní po vyčištění a seřízení je plně funkční.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.