telefon Siemens ZBSA 11
staré TELEFONY - sbírka

Telefon Siemens & Halske ZBSA 11.

Automatický stolní telefonní přístroj Siemens ZBSA 11 s číselnicí typu Strowger.

Stolní telefon Siemens ZBSA 11 je první telefonní přístroj Siemens s integrovanou číselnicí. Předešlé automatické telefonní přístroje byly obvykle telefony systému ÚB s možností přidání číselnice, nebo upravené přístroje systému MB. V obou případech byla číselnice v samostatném pouzdře, připojená k telefonu. U telefonu Siemens & Halske ZBSA 11 je číselnice nedílnou součástí přístroje.

Telefon Siemens ZBSA 11 se od následujících modelů Siemens liší na první pohled masivním volicím kotoučem, jiná je i číselnice samotná. Telefonní přístroj Siemens & Halske ZBSA 11 má číselnici typu Strowger, která byla použita pouze na tomto modelu telefonu. Na následujících telefonních přístrojích Siemens (model ZBSA 19 a ZBSA 24) je již číselnice jiné konstrukce.

Díky neobvyklému vzhledu volicího kotouče se číselnici typu Strowger a také samotnému telefonu Siemens ZBSA 11 říká boxer (Schlagring).

Další odlišností telefonního přístroje Siemens & Halske ZBSA 11 je také vysoká a elegantní vidlice.

Telefonní přístroj Siemens ZBSA 11 má původní mikrotelefon s „trumpetkou“. Dle značení je patrné, že náleží k ÚB telefonnímu přístroji ZB 06. Tyto mikrotelefony se ale standardně používaly také pro ZBSA 11 a i pro pozdější modely Siemens.

Telefon Siemens ZBSA 11 v naší sbírce je po renovaci a plně funkční.

Jeden komentář

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.