bakelitovy telefon tesla 1957
staré TELEFONY - sbírka

Bakelitový telefon Tesla T 57.

Telefonní přístroj Tesla T 57 byl vyroben v roce 1957, tedy na samém počátku výroby telefonů tohoto typu.

Bakelitový telefon Tesla T 57 v naší sbírce je výjimečný a unikátní přístroj. Nejen proto, že telefony Tesla typ T 57 jsou málo vídané (mnohem běžnější je telefon Tesla T 58), ale odlišuje se v několika detailech i od přístrojů stejného typu vyrobených v následujících letech.

Jako výrobce je na spodním krytu uvedena ještě Tesla Karlín, novější telefony Tesla T 57 jsou již označené Tesla Liptovský Hrádok.

Oproti běžně používané šedé barvě na spodním krytu je u našeho telefonu černá barva a kladívkový lak. Z důvodu zachování originální povrchové úpravy jsme spodní kryt pouze očistili a zakonzervovali.

Tlačítko zpětného dotazu je bakelitové, s odklopným kovovým rámečkem na označovací štítek. Přístroje Tesla T 57 z dalších let mají označovací štítek z bílého plastu, nalepený do přední části bakelitového tlačítka.

Telefonní přístroje Tesla T 57 jsou na první pohled stejné, jako novější typ Tesla T58. Stejný je vnější tvar přístroje i mikrotelefonu. Rozdíl je patrný až při vyvěšení mikrotelefonu. Telefon Tesla T 57 má ploché vidlice, Tesla T 58 má vidlice kulaté.

Další rozdíl je také v uspořádání součástí uvnitř přístroje. Telefon Tesla T 58 má hovorový transformátor, kondenzátor a odpor zalité v bakelitovém výlisku a tvoří se svorkovnicí jeden montážní celek.

Bakelitový telefon Tesla T 57 v naší sbírce je po renovaci, plně funkční.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.