renovace dreveneho ramecku PROJEKTY
PROJEKTY,  RENOVACE, RECYKLACE, UPCYKLACE

Omlazení starého rámečku.

Renovace dřevěného, ručně vyřezávaného rámečku.

Mám v plánu renovaci několika dřevěných truhliček a bedýnek. Potřebovala jsem ale nejprve vyzkoušet postup čištění starého a zašlého dřeva. Nejlépe na něčem menším, mladším a pro mě méně důležitém, než je dřevěná kazeta mé babičky.

Tenhle starý, ručně vyřezávaný rámeček byl ve stavu, kterému říkám „na cestě do popelnice“. Takže ideální adept na pokusy s čištěním dřeva.

Jako první jsem ometla pavučiny a prach. To mu samozřejmě vůbec nepomohlo, to jen proto, aby se ta špína při čištění na mokro nedostala do dřeva. Pak následovalo otírání hadříkem namočeným ve směsi jednoho dílu lněného oleje a čtyř dílů lihu. Rámeček spotřeboval hodně hadříků (je nutné je často měnit a pracovat s čistým kusem) a na to, jak je malej i docela dost lihu. Pro příště si ale podobnou práci nechám na teplejší dny, až bude možné pracovat venku. Alkoholový odér v místnosti totiž vyvolává představu o tom, že máme doma lihopalnu.

Po vícenásobném čištění už z rámečku pustila špína a vykoukla původní barva, resp. mořidlo. Barevnou nerovnoměrnost jsem nijak neupravovala, nechtěla jsem, aby rámeček vypadal jako nový. Jako závěrečnou úpravu jsem použila olej.

Původní sklo, které bylo v rámečku, jsem pouze vyčistila a vrátím ho zase zpět. Bylo totiž velmi staré, a podle pěkných vlnek pravděpodobně tažené.

Směs na čištění dřeva se osvědčila, a můžu tedy pokračovat na dalším kousku. Tentokrát je na řadě renovace dřevěné krabičky od čokolády firmy RUPA.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.