renovace secesni vahy PROJEKTY
PROJEKTY,  RENOVACE, RECYKLACE, UPCYKLACE

Renovace secesní váhy.

Miskové váhy byly desítky let odložené na půdě. Ale i přes rez a prach, který se na nich usadil, bylo vidět, že z nich bude parádní kousek.

Čištění mosazných misek byla čirá radost. Původní vzhled připomínající černý bakelit byl po čtvrt hodince pryč a namísto toho se objevila krásně zlatá barva mosazi. Postup čištění kovu zde.

S opravou a renovací těla váhy bylo už mnohem více práce, takže jsme se do toho pustili ve dvou, společně s mým mužem.

Nejprve jsme prohlédli a vyfotili vnitřní mechanismus, jak do sebe zapadají a jak jsou propojena všechna ta hejblátka. Bohužel pár součástek mechanismu chybělo a váhy nebyly funkční.

Poté jsme váhy rozebrali a po chvíli přemlouvání se nám podařilo vytočit i ty zarezlé šroubky.

Následovalo důkladné omytí všech částí v teplé vodě se saponátem a odstranění veškeré špíny a mastnoty. Hned po umytí váhy trochu prokoukly, ale těch padesát let ve vlhku a špíně na nich bylo hodně znát. Vnitřní část byla ve velmi špatném stavu, povrchová rez a barva z více jak poloviny pryč. Barva na vnější části byla sice trošku ošoupaná, poškrábaná a na hranách otlučená, ale držela a nikde se neloupala.

Dalším krokem byla obnova vzhledu a krásy těchto starých vah. Má představa o renovaci vintage předmětů ale není totální renovace a uvedení do stavu původního. Chci zachovat stopy času, jen je ošetřit a trošku uhladit, nikoliv zcela zakrýt. Tedy pokud je to možné.

U vnitřní části vah to ale možné nebylo. Barvu jsme museli zcela odstranit, protože se loupala a pouhá oprava by nestačila. Pomocí drátěného kartáče a špachtle jsme všechny díly očistili až na kov. Vnější část naštěstí tyto hrubé zásahy nepotřebovala.

Míchání správného odstínu barvy na nátěr a opravu základy nebylo tak jednoduché, jak jsem předpokládala. Původní barva váhy vypadala jako tradiční „kredencovka“. Moje oblíbená krémová je proti ní ale o dost světlejší, takže jsem přidala trochu okru. V kelímku vypadala pěkně, pod první vrstvou prosvítal kov, ale barva se zdála dobrá. Tak druhou vrstvu, počkat až uschne, a ejhle růžová! Ani další pokus o vytvoření správného odstínu se nepodařil, krémová s trochou hnědé je ve výsledku sice pěkná, ale úplně jiná, než jsem potřebovala. Vyšlo to až napotřetí – původně namíchaná růžová, k ní trocha tmavě hnědé na ztmavení a zelená.

Vnitřní část dostala celkem 3 vrstvy barvy, aby byla pěkně jednotná a neprosvítal podklad. Na vnější části základny jsem barvou jen opravila ty největší škrábance a otluky. Reliéfy také stačilo jen opravit, starozlatou barvu stejného odstínu jsem naštěstí měla doma, takže bez pokusů a míchání pěkně rovnou z lahvičky.

Mezitím, co jsem si hrála s barvičkami, se můj muž zabýval obnovou funkčnosti vah. Několik částí mechanismu upravil a vyrobil chybějící díly.

Pak už jen stačilo vše sestavit a olůvkem nenápadně zastrčeným pod držák misek váhy vyvážit. Dnes tento krásný secesní kousek z počátku minulého století trůní na starém kredenci a je ozdobou naší kuchyně.

6 komentáře

  • Adéla Beránková

    Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně rozebírání. Chystám se na jedny podobné, ale nejsem si jistá, jestli stačí odšroubovat šroubky, aby se vyhákly spodní háčky po stranách. Bylo třeba odvrtávat nýty po stranách na nožičkách?…. Moje váhy vypadají mechanicky dost podobně. Snažím se odhadnout postup ještě než je začnu rozebírat, ale toto mi tam nějak nevychází. Velice děkuji, Adéla Beránková

    • Miltika

      Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Na našich váhách jsme pouze odšroubovali šroubky. Pak již byly všechny díly mechanismu volné. Nýty jsme neodvrtávali.

  • Jana Váchová

    Dobrý den, náhodou jsem narazila na Váš blog a musím říci, že se mi MOC líbí. Velice mne zaujala tato krásně zrenovovaná váha, mám doma velice podobnou, trošku v lepším stavu, ale potřebovala by zrenovovat. Tak bych se Vás ráda zeptala, jaké jste použili barvy a jak jste namíchali tak krásný odstín té světlé na tělo vah. Pěkný den. J. Váchová

  • Lenka Ondraskova

    Dobry den, mame doma uplne identickou!Je teda v lepsim stavu nez jste meli Vy ten vychozi, ale potrebovala by novy kabatek:)Bohuzel nemame nastroje ani prostory, jen bych se zkusila zeptat jestli byste nebyli s manzelem za uplatu samozrejme proces zopakovat s tou nasi:)Srdecne zdravi Lenka

    • Miltika

      Dobrý den, děkuji za Vaši návštěvu a komentář. Ohledně renovace se jistě můžeme domluvit, podrobnosti a kontakt posílám emailem.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.