retro telefon Tesla T 58 bezovy
staré TELEFONY - sbírka

Retro telefon Tesla T 58 béžový.

Telefonní přístroj Tesla T 58 v barvě slonová kost.

Telefon Tesla T 58 byl vyroben v Tesle Liptovský Hrádok v roce 1963. Horní kryt a mikrotelefon jsou z plastu, v barvě slonové kosti. Ve stejné barvě je i růžice.

Číselnice telefonu Tesla T 58 typ 3PF 120 34 má volící kotouč z průsvitného plastu, číslicový kruh a kruh s hůlkovými písmeny jsou eloxované.

Telefonní přístroj Tesla T 58 v naší sbírce je po renovaci, plně funkční.

A právě dnes má narozeniny 😉, je mu 57 let.

Původní stav telefonního přístroje Tesla T 58 byl velmi špatný. Vlivem času a hlavně působením slunce plast zežloutl. Kdysi hladký a lesklý povrch zhrubnul a zmatněl. Ani po důkladném čištění a mytí nevypadal telefon vůbec pěkně. Plast byl stále žlutý, a některá místa se nepodařilo vyčistit vůbec. Zvláště černé stopy po rozteklých gumových průchodkách na mikrotelefonní šňůře, které obarvily část mikrotelefonu i zadního krytu. Abrazivní prostředky na čištění nebylo možné použít, protože i ty nejjemnější plast viditelně poškrábou.

Trvalo téměř rok, než jsem po několika neúspěšných pokusech konečně našla účinný postup čištění zažloutlého plastu. Díky stránkám, jejichž autorem je Sam Hallas, se mi konečně podařilo zažloutlou Teslu T 58 dát do pucu. Návod na čištění zažloutlého plastu si můžete přečíst v následujícím příspěvku.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.