starozitny telefon Telegrafia 1936 a staré TELEFONY - sbírka
staré TELEFONY - sbírka

Starožitný telefonní přístroj Telegrafia.

Telefon Telegrafia z roku 1936.

Telefon pardubické firmy Telegrafia vyrobený v roce 1936 je výjimečný a vzácný přístroj. Tento typ telefonu vyráběla Telegrafia pouze v roce 1934 až 1936, vyrobilo se jich tedy poměrně málo. Unikátní je i původní bakelitový mikrotelefon (sluchátko). Ten je na starý typ vložek, novější typy (vyráběné později) do tohoto mikrotelefonu nelze použít. Proto se originální mikrotelefony u těchto přístrojů Telegrafia dochovaly jen ojediněle.

Telefon Telegrafia má plechový horní kryt, smaltovaný číslicový kruh, vidlice je z hliníku.

Bakelitový mikrotelefon je na pohled zcela shodný s mikrotelefonem telefonního přístroje Mikrofona. Pouze podle značení na krytu mikrofonu Ⓣ lze poznat, že jde o originální mikrotelefon Telegrafia.

Obě vložky jsou také značeny „téčkem“ Telegrafie.

Konstrukce přístroje vychází ze staršího typu telefonu Telegrafia zvaného Malý pražský vzor.

Starožitný telefonní přístroj Telegrafia z roku 1936 je po renovaci a plně funkční.

4 komentáře

  • Daniel Brix

    Dobrý den,
    vlastním tento model telefonu z roku 1934.
    Zajímavé je, že u mého modelu je telefon vybaven mikrotelefonem, který byl používán pro modely malý pražský vzor či kopýtko.
    Myslím si, že je mikrotelefon původní, což ale neodpovídá modelům z roku 1936, který vlastníte ve vaší sbírce.
    Můj telefon momentálně renovuji. Chtěl jsem vás poprosit, jestli by nebylo možné mi vyfotografovat a zaslat původní plánek, který se v mém telefonu bohužel již nedochoval.
    V případě zájmu pro zajímavost pošlu fotodokumentaci mého telefonu.
    Předem veice děkuji za Vaši odpověď.
    S pozdravem
    Brix

    • Miltika

      Dobrý den. Ani v mém telefonu se původní schema nedochovalo, jako ostatně ve většině starých přístrojů. Do emailu přikládám schema ze starých materiálů pro spojové mechaniky. Kombinace s mikrotelefonem, jaký je u kopýtka je zajímavá, budu ráda za zaslání fotografie.

    • Jiří

      Zdravím
      , stal jsem se majitelm velkého Pražáka, bohužel nemám schema a telefon nezvoní, nemá připojovací krabici s kondenzatorem a nevím,jak zapojit. Prosím o radu.

      • Miltika

        Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Do PM přikládám kontakt na našeho technika. Poradí Vám ohledně zapojení Velkého pražského vzoru a problému se zvoněním.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.