domaci extrakty na peceni b
RECEPTY

Vanilkový extrakt domácí výroby.

Extrakty z vanilky, kakaa, skořice a kávy jsou součástí nejrůznějších receptů. Obvykle jsem tuto ingredienci vynechávala, nebo nahradila něčím jiným, třeba lžičkou skořice nebo instantní kávy. Nebo jsem takové recepty úplně přešla. Myslela jsem si, že extrakt je něco podobného jako tresť, nebo potravinářské aroma.

Složení těchto „příchutí“ mě dost odrazuje, protože se mi nechce do moučníku dávat propylenglykol, aromatické přípravky a rozpouštědla. Možná to není nic špatného, ale mé znalosti chemie jsou na úrovni 7.třídy ZŠ, takže nemám vůbec ponětí, co to ten propylenglykol vlastně je!

Při pečení „kakaových želv“ jsem se rozhodla, že si vyrobím vanilkový extrakt vlastní, domácí. Zajímalo mě, jestli výsledná chuť a vůně cukroví s extraktem bude skutečně jiná. A taky mě lákala ta alchymie při výrobě vanilkového extraktu. Skleněné lahvičky s naloženou vanilkou, párkrát týdně protřepat, sledovat jak se mění barva, filtrovat…… Navíc budu přesně vědět, z čeho je extrakt vyroben a je podstatně levnější, než koupený. A udělám ještě skořicový, určitě se bude hodit. Pokud se povede, koncem roku udělám ještě další várku jako vánoční dárek pro kamarádky.

Domácí vanilkový extrakt.

5 ks vanilky, pěkné macaté lusky

200 ml alkoholu 35% – 40%, ideálně bez příchuti a vůně, třeba vodka, nebo bílý rum

Vanilkové lusky překrojíme napůl, každou část pak ještě překrojíme podélně.

Dáme do skleničky s dobře těsnícím víčkem, třeba do zavařovačky, nebo skleničky od jogurtu. Skleničky i víčka předem vyvaříme, musí být čisté a suché.

Zalijeme alkoholem (vanilka musí být úplně ponořená, nesmí koukat ven) a skleničku dobře uzavřeme.

Uložíme v temnu a pokojové teplotě na 8 týdnů. Jednou týdně, ale raději víckrát pěkně protřepeme.

Po 8 týdnech přefiltrujeme extrakt do čistých lahviček z tmavého skla a je připraven k použití.

Dávkování závisí na tom, jak chcete mít voňavé koláčky, a jak moc máte rádi chuť vanilky. V receptu na již zmíněné „kakaové želvy“ je 1 lžička extraktu, těsta je cca 470 g. Podle mně je to málo, protože extrakt nebyl v koláčkách moc znát. Takže příště buď 2 lžičky, nebo si uděláme vanilkový extrakt silnější.

Postup je stejný, jako výše. Ale po 8 týdnech extrakt nebudeme filtrovat, jen vyndáme vanilkové lusky. Do skleničky dáme dalších 5 lusků (zase překrojíme napůl a ještě podél). Opět necháme 8 týdnů louhovat, protřepáváme a nakonec přefiltrujeme do lahviček.

Pak už stačí jen ta 1 lžička do těsta a po vanilce budou vonět želvy, Vaše vlasy i celý byt. A samozřejmě i chuť koláčků bude sladce vanilková.

Zbylé vanilkové lusky jsou i po vylouhování stále dost aromatické. Necháme je volně na vzduchu uschnout a využijeme ještě jednou. Zlatá kniha českých hospodyněk z roku 1923 praví: „ Vanilkový cukr pořídí si levný hospodyně sama. Vloží do tmavé skleničky neb plechové krabičky, která se dobře uzavírá, práškový cukr. Do středu píchne 1 lusk vanilky a nádobu zavře. Občas tím pohne, aby se cukr promísil a má po ruce vždy levný a velmi vonný vanilkový cukr.“ Takže šup se zbylou vanilkou do cukru! A přestože je to vlastně takový second hand vanilkový cukr, vyrobený z recyklované vanilky, kam se na něj hrabe ten, co koupíte normálně v obchodě. Jedna „použitá“ dávka vanilky stačí na 400 g cukru.

Pokud Vás zajímá, jestli to stojí za to z hlediska peněz, tak 50 ml vanilkového extraktu stojí v obchodě cca 109 Kč, domácí extrakt cca 43 Kč. Silnější extrakt v obchodě 159 Kč, vlastnoručně vyrobený 72 Kč.

A ještě recept na extrakt skořicový, postup je skoro stejný.

Domácí skořicový extrakt.

5 ks celé skořice

200 ml alkoholu 35% – 40%, ideálně bez příchuti a vůně, třeba vodka, nebo bílý rum

Skořici dáme do sáčku a paličkou rozbijeme na menší kousky (aby se vešla do skleničky).

Skleničku s těsnícím víčkem vyvaříme a usušíme. Kousky skořice dáme do skleničky, zalijeme alkoholem (skořice musí být celá pod hladinou) a zavřeme.

Necháme na tmavém místě při pokojové louhovat 8 týdnů, občas protřepeme.

Poté přefiltrujeme do čistých lahviček z tmavého skla a je připraven k použití.

Dávkování je podobně jako u vanilkového extraktu závislé na Vaší chuti. Já dávám 2 lžičky na 500 g těsta.

Štítky na domácí vanilkový a skořicový extrakt, i štítky na vanilkový cukr si můžete stáhnou a vytisknout z následujících odkazů.

etikety vanilkovy a skoricovy extrakt

etiketa vanilkovy cukr

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.